Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Dilek Kandemir *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Ders içeriğine uygun olarak hazırlanmış ders notları kullanılmaktadır. 2. Genel Sebze Yetiştiriciliği (Prof. Dr. Atilla GÜNAY); Sebzecilik (Prof. Dr. İsmail GÜVENÇ) isimli kitaplar, kaynak kitap olarak gösterilmektedir. 3. Dersin bazı konularında görsellerden oluşan PPT sunular kullanılmaktadır.

Dersin İçeriği

Sebzenin tanımı, sebzelerin sınıflandırılması, sebzelerin beslenme ve sağlık bakımından önemi, Ülkemizde sebze yetiştiriciliğinin genel durumu, sebzelerin ekolojik istekleri , sebze üretim teknikleri , sebze bahçesi kurma, sebze yetiştiriciliğinde uygulanan bakım işlemleri

Dersin Amacı

Sebze yetiştiriciliği konusundaki temel bilgilerin verilmesi

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sebzenin Tanımı ve Sebzelerin İnsan Sağlığı ve Beslenmesindeki Önemi
2 Türkiye'de Sebze Yetiştiriciliğinin Durumu ve Bölgelere Göre Sebzecilik
3 Türkiye Sebze Yetiştiriciliğinde Karşılaşılan Sorunlar
4 Sebzelerin Sınıflandırılması (Kültür şekillerine göre, yetişme mevsimlerine göre, yenilen kısımlarına göre )
5 Sebzelerin Sınıflandırılması (Botanik özelliklerine göre)
6 Sebze İşletme Şekilleri
7 Sebze Bahçesi Tesisi
8 Sebze Üretim Teknikleri (Fidenin önemi ve üretimi, kaliteli fidenin özellikleri)
9 Vize Sınavı
10 Sebze Üretim Teknikleri (Fidenin önemi ve üretimi, kaliteli fidenin özellikleri)
11 Sebze Üretim Teknikleri (Ekim dikim yerlerinin hazırlığı ve ekim dikim işlermleri)
12 Sebze Yetiştiriciliğinde Kültürel Uygulamalar (Toprak İşleme, Gübreleme)
13 Sebze Yetiştiriciliğinde Kültürel Uygulamalar (Hastalık ve Zararlılarla Mücadele ve Budama)
14 Sebze Yetiştiriciliğinde Kültürel Uygulamalar (Hastalık ve Zararlılarla Mücadele ve Budama)
15