Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Behice Yavuz Erdoğan Dr. Öğr. Üyesi Behice Yavuz Erdoğan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ders Notları Gıda Katkı Maddeleri Tomris Altuğ

Dersin İçeriği

Katkı maddesinin tanımı ve kullanım amaçları. Katkı maddelerinin kullanımı ile ilgili mevzuat ve kuruluşlar. Katkı maddelerinin sınıflandırılması: Asitliği düzenleyiciler, antimikrobiyal maddeler, antioksidanlar, stabilizörler, emülgatörler, topaklanmayı önleyiciler, hacim arttırıcılar, kabartma ajanları, renklendiriciler, lezzet arttırıcılar, tatlandırıcılar, zenginleştirici katkı maddeleri, starterler, enzimler, taşıyıcı katkı maddeleri ve çözgen katkı maddeleri.

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak gıdanın raf ömrünü uzatan katkı maddelerini incelemek, gıdanın duyusal özelliklerini modifiye etmek ve besleyici değerini artırmak için katkı maddelerini kullanmak ve işlem yardımcı maddelerini kullanmak yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıda Katkı Maddeleri tanımı ve genel bakış GIDA KATKI MADDELERİ.pdf
2 Antioksidanlar antioksidanlar.pdf
3 Asitliği düzenleyiciler ASİTLİK DÜZENLEYİCİLER .pdf
4 Emülgatörler Emülgatörler.pdf
5 Gamlar GAMLAR.pdf
6 Gamlar GAMLAR.pdf
7 Koruyucular
8 Lezzet Maddeleri
9 Arasınav
10 Lezzet artırıcılar
11 Renklendiriciler - Şelat Ajanları
12 Tatlandırıcılar
13 Un işleme Ajanları
14 Diğerler ajanlar
15 Tekrar