Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Serdar Kılıç Öğr. Gör. Serdar Kılıç *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Gıda Ambalajlama Teknolojisi Prof. Dr. Mustafa Üçüncü Ambalaj Sanayicileri Derneği 2011

Dersin İçeriği

Ambalajın tarihçesi, ambalajdan istenen özellikler, ambalajın koruma fonksiyonları ve gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler, ambalaj sektöründeki yenilikler, cam ambalajlar, kağıt, karton ve oluklu mukavva ambalajlar, ahşap ambalajlar, alüminyum ambalajlar, teneke ambalajlar, plastikler ve plastik esaslı ambalaj malzemeleri, bazı gıdaların ambalajlanmasına yönelik öneriler, ambalaj ve sağlık, ambalajda tasarımın önemi, çizgi kod sistemi, ambalaj atıklarının geri dönüşümünün faydaları. Gıdaların bileşimi ve gıda muhafazasının temelleri, geleneksel ve endüstriyel olarak uygulanan muhafaza yöntemleri ile yeni gelişmekte olan muhafaza yöntemleri ve uygulama alanları, muhafaza yöntemlerinin avantajları ve dezavantajları

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun cam malzeme ile ambalajlama, plastik ve plastik esaslı ambalaj materyalleri ile ambalajlama, teneke ambalaj materyali ile ambalajlama ve kağıt ve karton malzeme ile ambalajlama ve gıda muhafazasının temellerinin yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıda Endüstrisinde Ambalaj 1- Gıda Endüstrisinde Ambalaj.pdf
2 Cam Ambalajlar 2- Cam Ambalajlar.pdf
3 Kağıt Ambalajlar 3- Kağıt Ambalajlar.pdf
4 Karton Kutular 4- Karton Kutular.pdf
5 Oluklu Mukavva Malzemeler 5- Oluklu Mukavva Malzemeler.pdf
6 Alüminyum Ambalajlar 6- Alüminyum Ambalajlar.pdf
7 Teneke Ambalajlar 7- Teneke Ambalajlar.pdf
8 Laklama İşlemi 8- Laklama İşlemi.pdf
9
10 Plastik Ambalajlar 10- Plastik Ambalajlar.pdf
11 Polietilen 11- Polietilen.pdf
12 Taze Etlerin Ambalajlanması 12- Taze Etlerin Ambalajlanması.pdf
13 Süt Ürünlerinin Ambalajlanması 13- Süt Ürünlerinin Ambalajlanması.pdf
14 Ambalaj Üzerindeki Sembol ve İşaretler 14- Ambalaj Üzerindeki Sembol ve İşaretler.pdf
15 Genel Tekrar ve Sınava Hazırlık 15- Genel Tekrar ve Sınava Hazırlık.pdf