Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1) M.Morris Mano, “Digital Design”, Prentice Hall 2) Alan Clements, “Bilgisayar Donanımının Temelleri” 3) Thomas C. Bartee, “Sayısal Bilgisayar Temelleri” 4) Hüseyin Ekiz, "Mantık Devreleri, sayısal Elektronik" Değişim Yayınları, 2005
Dersin İçeriği
Analog ve Sayısal İşaret Kavramları Sayı Sistemlerinin İncelenmesi ve Tabanlar Arası Dönüşüm Yöntemleri. Kodlama ve Dört Bitlik Kod Sistemleri (BCD Kod, 3-Fazlalık Kod, Aiken Kod, Gray Kod). Dört Bitlik Olmayan Kodlar ve Nümerik Olmayan Kodlar (5’de 2 Kod, 10’da 1 Kod, ASCII Kod, EBCDIC Kod). Farklı Kod Sistemlerindeki Sayılar Arasındaki İşlemler ve Düzeltme Kuralları. Yanılgı ve Hata Kavramı, Yanılgının Düzeltilmesi. Boole Cebri Teorem ve Aksiyomları. Lojik İşlevlerin Boole Cebri ile Sadeleştirilmesi. Lojik Kapılar ve Lojik Devreler. Lojik İşlevlerin Yasal Biçimleri (Minimum Terimler Yasal Biçimi, Maksimum Terimler Yasal Biçimi). Lojik İşlevlerin Minimumlaştırılması. Karnaugh Haritaları’nın Kuralları ve Kullanımı. Birleşimsel (Combinational) Devrelerin Tasarımı.
Dersin Amacı
Sayı sistemleri ve kodlamalar ile ilgili temel kavramları tanıtmak, Temel lojik kapıları açıklamak, Lojik entegreleri tanıtmak, Karnaugh haritalarını kullanarak sadeleştirme yapmasını öğretmek, Birleşimsel devreleri tanımlayarak birleşimsel mantık devreleri tasarlama becerisini kazandırmak.