Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Dr. Yücel Yaşar Büyüklü *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1) N. Topaloğlu, S. Görgünoğlu, “Mikroişlemciler ve Mikrodenetleyiciler” 2) M.Hoşgören, “Mikroişlemciler Temel ders Kitabı” 3) T. Özkan, “Mikroişlemciler, Mikro Bilgisayarlar ve Assembly Programlama” 4) F. Halsal, P. Simmons, D.J. Woollons, “Mikroelektronik Sistemler I, II, III” 5) M.J. Morse, A. Potton, “Mikroişlemci Tabanlı Sistemler IV, V”

Dersin İçeriği

Mikrobilgisayar Sisteminin Genel Yapısı (Mikroişlemci, Bellekler, Giriş-Çıkış Birimleri) Merkezi İşlem Birimi (CPU)’nin İç Yapısı ve Temel Öğeleri (Denetim Birimi, Aritmetik Mantık Birim, Yazmaçlar) İkilik Sayı Sistemine ait Matematiğin Mikrobilgisayar İşlemlerine Uygulanması ve Mikroişlemcinin İşlem Yapma Mantığı Mikroişlemcide Bilgi Akış Yolları ve Görevleri (Adres Yolu, Veri Yolu, Denetim Yolu) Mikroişlemcide Komut Yürütmedeki Adımlar (Alıp Getirme Çevrimi, Yürütme Çevrimi) Bellekler ve Bellek Çeşitleri (ROM Bellekler ve Çeşitleri PROM-EPROM-EEPROM, RAM Bellekler ve Çeşitleri SRAM-DRAM) Giriş-Çıkış Birimleri ve İletişim Türleri (Paralel Giriş-Çıkış Birimleri, Seri Giriş-Çıkış Birimleri) Yazılım Kavramları (Sıralı İlerleyiş, Program Döngüleri, Altprogramlar, Kesmeler, DMA, Yığıt ve Yığıt Kaydedicisi Kavramları) Motorola 6800/6802 Mikroişlemcisinin Mimarisinin ve Komut Kümesinin Tanıtılması, Adresleme Modları ve Programlanması.

Dersin Amacı

Tipik bir mikrobilgisayar sisteminin yapısı ve çalışması hakkında bilgi sahibi olabilmek, İkilik sayı sistemine ait matematiği mikrobilgisayar işlemlerine uygulayabilmek, Farklı türdeki mikroişlemciler arasında kıyaslama yapabilmek, Mikroişlemci/Mikrodenetleyici sistemi tasarlayabilmek, Assembly düzeyinde programlama mantığını geliştirebilmek, Mikroişlemci/Mikrodenetleyici sistemini modüler bir şekilde endüstriyel uygulamalarda kullanabilmek.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Mikrobilgisayar Sisteminin Genel Yapısı. a) Mikroişlemci b) Bellekler c) Giriş-Çıkış Birimleri
2 Merkezi İşlem Birimi (CPU)’nin İç Yapısı ve Temel Öğeleri. a) Denetim Birimi b) Aritmetik Mantık Birim c) Yazmaçlar
3 İkilik Sayı Sistemine Ait Matematiğin Mikrobilgisayar İşlemlerine Uygulanması ve Mikroişlemcinin İşlem Yapma Mantığı.
4 Mikroişlemcide Bilgi Akış Yolları ve Görevleri. a) Adres Yolu b) Veri Yolu c) Denetim Yolu. Mikroişlemcide Komut Yürütmedeki Adımlar. a) Alıp Getirme Çevrimi b) Yürütme Çevrimi
5 Bellekler ve Bellek Çeşitleri. a) ROM Bellekler ve Çeşitleri (PROM, EPROM, EEPROM) b) RAM Bellekler ve Çeşitleri (SRAM, DRAM)
6 Giriş-Çıkış Birimleri ve İletişim Türleri. a) Paralel Giriş-Çıkış Birimleri b) Seri Giriş-Çıkış Birimleri
7 Yazılım Kavramları a) Sıralı İlerleyiş b) Program Döngüleri c) Altprogramlar d) Kesmeler
8 a) Doğrudan Bellek Erişimi Yöntemi. b) Yığıt ve Yığıt Kaydedicisi Kavramları.
9 Motorola 6800/6802 Mikroişlemcisinin Mimarisinin ve Komut Kümesinin Tanıtılması. a) Motorola 6800/6802 Mikroişlemcisinin Kayıtçıları. b) Motorola 6800/6802 Mikroişlemcisinin Bayrakları ve Bayrak İşlemleri. c) Motorola 6800/6802 Mikroişlemcisinin Kesme Türleri ve Kesme Akış Diyagramları.
10 Arasınav
11 Motorola 6800/6802 Mikroişlemcisinin Adresleme Modları a) Anlık Adresleme b) Doğrudan Adresleme c) Genişletilmiş Adresleme d) İndeksli Adresleme e) İçermeli/İmalı Adresleme f) Bağıl Adresleme
12 Motorola 6800/6802 Mikroişlemcinin Programlanması. a) Assembler Dilde Program Yazımı. b) Makine Dilinde Program Yazımı. c) Assembler Dil-Makine Dili veya Makine Dili-Assembler Dil Dönüşümlerinin Yapılması. d) Programın Çevrim Süresi ve Byte Uzunluğu Bilgilerinin Hesaplanması.
13 Motorola 6800/6802 Mikroişlemcisinde; Veri Transfer İşlemleri, Test Ederek Karar Verme İşlemleri, Döngü Düzenleme, Alt Program Kullanımı, Zaman Gecikme Alt Programlarının Oluşturulması, Aritmetiksel İşlemler ve Mantıksal İşlemler, Bit Döndürme ve Bit Kaydırma İşlemlerinin Uygulanması…vb. işlemler.
14 Örnek Problem Çözümleri ve Uygulamaları.
15 Laboratuvarda Örnek Problem Çözümleri ve Uygulamaları.