Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Tayfun Şimşek Öğr. Gör. Tayfun Şimşek *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Uluslararası Denizcilik sözleşmeleri ( Birsen yayın evi - Ümit Çevik) , Uluslararası deniz hukuku ( Beta yayınları - Prof. Dr. Selami Kuran)

Dersin İçeriği

Uluslararası hukukun kaynakları, kişileri, devletin ülkesi, açık deniz karasuları, serbest geçiş, kıta sahanlığı, bitişik bölge, abluka, ambargo, uluslararası deniz kamu ve özel hukuka ilişkin düzenlemeler ve uygulamalar, deniz ticaretinde karşılaşılan hukuki sorunlar ve çözümlenmesi. Hukuksal senaryolar oluşturulması ve denizcilikle ilgili hukuksal terimler. Deniz idare teşkilatı ile görev ve yetkileri, gemi sicili donatan kaptan, gemi rehini ve ipoteği, deniz ödüncü, navlun mukaveleleri, avarya tanımı, hususi avarya, müşterek avarya, dispeç, çatma, kurtarma, yardım, sigortanın tanımı, sigorta sözleşmeleri ve poliçesi, denizcilikte önemli sigorta çeşitleri, deniz iş kanununun hükümleri ve uygulamaları. Denizde can güvenliği ve deniz çevresinin korunmasıyla ilgili IMO sözleşmelerine ilişkin temel bilgiler. SOLAS, STCW, ITU, STP, SPACE STP, PAL, MARPOL, LDC, INTERVENTION, CLC sözleşmeleri

Dersin Amacı

Uluslar arası sularda ve Limanlarda Gemilerin ve gemi çalışanların kanuni haklarının neler olduğu; bu hakların hangi sözleşmelere dayalı olduğunun öğretilmesi.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Uluslararası hukukun kaynakları, kişileri, devletin ülkesi, açık deniz karasuları, serbest geçiş, kıta sahanlığı, bitişik bölge, abluka, ambargo, uluslararası deniz kamu ve özel hukuka ilişkin düzenlemeler ve uygulamalar, deniz ticaretinde karşılaşılan hukuki sorunlar ve çözümlenmesi.
2 Uluslararası hukukun kaynakları, kişileri, devletin ülkesi, açık deniz karasuları, serbest geçiş, kıta sahanlığı, bitişik bölge, abluka, ambargo, uluslararası deniz kamu ve özel hukuka ilişkin düzenlemeler ve uygulamalar, deniz ticaretinde karşılaşılan hukuki sorunlar ve çözümlenmesi.
3 Uluslararası hukukun kaynakları, kişileri, devletin ülkesi, açık deniz karasuları, serbest geçiş, kıta sahanlığı, bitişik bölge, abluka, ambargo, uluslararası deniz kamu ve özel hukuka ilişkin düzenlemeler ve uygulamalar, deniz ticaretinde karşılaşılan hukuki sorunlar ve çözümlenmesi.
4 Uluslararası hukukun kaynakları, kişileri, devletin ülkesi, açık deniz karasuları, serbest geçiş, kıta sahanlığı, bitişik bölge, abluka, ambargo, uluslararası deniz kamu ve özel hukuka ilişkin düzenlemeler ve uygulamalar, deniz ticaretinde karşılaşılan hukuki sorunlar ve çözümlenmesi.
5 gemi rehini ve ipoteği, deniz ödüncü, navlun mukaveleleri, avarya tanımı, hususi avarya, müşterek avarya, dispeç, çatma, kurtarma, yardım, sigortanın tanımı, sigorta sözleşmeleri ve poliçesi, denizcilikte önemli sigorta çeşitleri, deniz iş kanununun hükümleri ve uygulamaları.gemi rehini ve ipoteği, deniz ödüncü, navlun mukaveleleri, avarya tanımı, hususi avarya, müşterek avarya, dispeç, çatma, kurtarma, yardım, sigortanın tanımı, sigorta sözleşmeleri ve poliçesi, denizcilikte önemli sigorta çeşitleri, deniz iş kanununun hükümleri ve uygulamaları.
6 gemi rehini ve ipoteği, deniz ödüncü, navlun mukaveleleri, avarya tanımı, hususi avarya, müşterek avarya, dispeç, çatma, kurtarma, yardım, sigortanın tanımı, sigorta sözleşmeleri ve poliçesi, denizcilikte önemli sigorta çeşitleri, deniz iş kanununun hükümleri ve uygulamaları.
7 gemi rehini ve ipoteği, deniz ödüncü, navlun mukaveleleri, avarya tanımı, hususi avarya, müşterek avarya, dispeç, çatma, kurtarma, yardım, sigortanın tanımı, sigorta sözleşmeleri ve poliçesi, denizcilikte önemli sigorta çeşitleri, deniz iş kanununun hükümleri ve uygulamaları.
8 vize sınavı
9 Denizde can güvenliği ve deniz çevresinin korunmasıyla ilgili IMO sözleşmelerine ilişkin temel bilgiler
10 SOLAS, STCW, ITU, STP, SPACE STP, PAL, MARPOL, LDC, INTERVENTION, CLC sözleşmeleri.
11 SOLAS, STCW, ITU, STP, SPACE STP, PAL, MARPOL, LDC, INTERVENTION, CLC sözleşmeleri.
12 SOLAS, STCW, ITU, STP, SPACE STP, PAL, MARPOL, LDC, INTERVENTION, CLC sözleşmeleri.
13 SOLAS, STCW, ITU, STP, SPACE STP, PAL, MARPOL, LDC, INTERVENTION, CLC sözleşmeleri.
14 SOLAS, STCW, ITU, STP, SPACE STP, PAL, MARPOL, LDC, INTERVENTION, CLC sözleşmeleri.