Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Dr. Esma Gökmen *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

ÇALIŞLAR, İpek “Türkiye’de Radyo Haberciliğinin Gelişimi” Sevda ALANKUŞ, Habercinin El Kitabı, Radyo ve Radyoculuk, içinde, IPS İletişim Vakfı Yayınları,2003, s.125-137. DURAN, Ragıp, “Bir Haber Medyası Olarak Radyo” Sevda ALANKUŞ, Habercinin El Kitabı, içinde, IPS İletişim Vakfı Yayınları,2003, s.105-123. GİRGİN, Atilla, Haber Yazmak, Der Yayınları, 2005, İstanbul. KAPTAN, Ali, Haberciliğin Temel Kuralları ve Röportaj Teknikleri: Radyo ve Televizyon Haberciliği, Avcıol Basım-Yayın, İstanbul, 2008. KARS, Neşe, Haberin Tarihi, Kuramları, Söylemi ve Radyo-Televizyon Haberciliği, Derin Yayınları, İstanbul, 2013. KARS, Neşe, “Televizyon Haberciliğinde Kişiler ve Görevleri”, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, Sayı:15, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları, 2002. UYGUÇ Ünal ve GENÇ Ali, Radyo Televizyon Haberciliği, Avcıol Basm-Yayın, İstanbul, 1998, Megeb Modül, Gazetecilik, Radyo Haberciliği, Ankara, 1998. Megeb Modül, Gazetecilik, Televizyon Haberciliği, Ankara, 1998. PARSA, Seyide, Televizyon Haberciliği ve Kuramları, E.Ü. Basımevi, İzmir, 1993. POSTMAN, Neil, Televizyon Öldüren Eğlence- Gösteri Çağında Kamusal Söylem, Çev. Osman Akınhay, , İstanbul Ayrıntı Yayınları, 1994. Sarıoğlu, GÜNER, Tv Program Yapım ve Yönetimi, Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi, 1976. TOKGÖZ, Oya, Temel Gazetecilik, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayınları, Ankara 1981. Uğurlu Faruk, ÖZTÜRK Şerife, Türkiye’de Televizyon Haberciliği, Özel Televizyon Kanallarının Getirdikleri, Tablet Yayınları, Konya, 2006.

Dersin İçeriği

Bu derste radyo ve televizyon haberciliğinin dünyada ve Türkiye’de gelişimi, temel kavramları, radyo ve tv için haberciliğinin özellikleri ve esasları, haber toplama-yazma teknikleri ve süreci, haber çeşitleri ele alınacaktır.

Dersin Amacı

Dersin amacı, öğrencilerin radyo ve televizyon haberciliğinin temel özelliklerini, radyo ve televizyon için haber toplama ve yazma tekniklerini öğrenmeleri ve doğru haber yazabilmelerini sağlamaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Radyonun Ortaya Çıkışı ve Gelişimi
2 Türkiye’de İlk Radyo Ve Tv Haberciliği Çalışmaları
3 Radyo Haberciliği, Radyo Haberciliğinin Genel Özellikleri
4 Radyo Haberciliği Yaparken Dikkat Etmemiz Gereken Noktalar
5 Radyo Haberciliğinin Özellikleri
6 Televizyon Haberciliği
7 Televizyon Haberciliğinde Temel Kurallar Ve Görüntü Unsurları
8 Haber Görüntü Kaynakları
9 Televizyonda Haber Ekibi
10 Televizyon Haberin Sunuluşu, Televizyonda Haber Yayını ‘
11 Televizyon Haber Çeşitleri
12 Televizyon Haber Metinleri
13 Haber Bülteninin Oluşturulması, Televizyon ve Radyoda Röportaj (Görüşme Teknikleri)
14 Özel Televizyon Kanallarının Habercilik Anlayışı, Televizyon Haber Programcılığı
15
16