Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Özge Kılıç Tosun *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Güven, Selma ve Zorba, Nükhet N. Demirel. Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu. Nobel yayıncılık. 2018. Sert, Selahattin. Genel Mikrobiyoloji. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları No: 195. Erzurum-2008 Temiz, Ayhan. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. Hatiboğlu Yayınları. Ankara 2010.

Dersin İçeriği

Mikrobiyal isimlendirme, sınıflandırma, Mikroorganizmaların metabolik, genetik, ekolojik ve morfolojik özellikleri; Mikroorganizmalarda gelişme ihtiyaçları, Mikrobiyal metabolizma ve enerji, Mikroorganizmaların morfolojileri, Ökaryotik ve prokaryotik mikroorganizmalar, Sterilizasyon ve Sterilizasyon yöntemleri, Bakteri, Küf ve Maya morfolojisi ve özellikleri, Virüsler ve virüslerde çoğalma,Mikrobiyoloji laboratuarında uyulması gereken çalışma kuralları, Mikrobiyoloji laboratuarında kullanılan araç ve gereçler, Mikroskop ve kullanımı. Basit boyama, Gram boyama.

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak mikrobiyolojik numune alma, mikrobiyolojik analizler için hazırlık yapma, kültür elde etme ile mikroskobik inceleme yapma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Mikrobiyolojinin Tarihçesi ve Gelişimi Mikrobiyoloji laboratuarında uyulması gereken çalışma kuralları. Mikrobiyoloji laboratuarında kullanılan araç ve gereçler.
2 Mikrobiyolojinin tanımı, önemi ve uygulama alanları Aseptik çalışma tekniği
3 Mikroorganizmaların adlandırılması ve sınıflandırılması Sterilizasyon ön hazırlıkları, sterilizasyon
4 Mikroorganizmaların morfolojileri Mikrobiyolojik analiz için örnek alma
5 Prokaryot ve ökaryot mikroorganizmalar ve farkları Mikroskop tanıtımı ve kullanımı
6 Mikroorganizma gelişimi ve gelişmeyi etkileyen faktörler Preparat hazırlanması
7 Mikroorganizma gelişimi ve gelişmeyi etkileyen faktörler Preparat hazırlama ve mikroskop kullanımı
8 Ara sınav Ara sınav
9 Bakterilerin temel özellikleri ve gıdalarda bulunan önemli bakteriler Bakteri boyama teknikleri
10 Küflerin temel özellikleri ve gıdalarda bulunan önemli bakteriler Mikroorganizma hücrelerini inceleme- bakteriler
11 Mayaların temel özellikleri ve gıdalarda bulunan önemli bakteriler Mikroorganizma hücrelerini inceleme- mayalar
12 Protista alemi- Algler ve protozoaların özellikleri Mikroorganizma hücrelerini inceleme- küfler
13 Virüslerin özellikleri ve virüslerde çoğalma. Mikroorganizma hücrelerini inceleme, lamlarda sayım
14 Mikrobiyal metabolizma ve enerji Mikroorganizma hücrelerini inceleme, lamlarda sayım
15 Mikroorganizmaların genetik özellikleri ve mutasyon Mayalarda canlı ölü sayımı
16 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar Bakterilerde Gram boyama