Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Özge Kılıç Tosun *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Food Biotechnology-Techniques and Applications. By Gauri S. Mittal. 1992. Technomic Publishing Co., Inc., Lancaster, PA. Aran N. ‘‘Gıda Biyoteknolojisi’’ Nobel Yayın Dağ. Ltd. Şti., 2010, Ankara.

Dersin İçeriği

Gıda biyoteknolojisine giriş, Biyoteknolojinin uygulama alanları, Biyoteknolojinin önemi, Biyoteknolojik yöntemler, Biyoteknolojik ürünlerin endüstriyel üretimleri, Biyoreaktörler ve ürün saflaştırma, biyoteknolojide önemli mikroorganizmalar, Gıda endüstrisinde fermentasyon uygulamaları, Enzimlerin biyoteknolojide kullanılmaları, Genetik mühendisliği ve uygulama alanları, Dünyada biyoteknolojik ürünler.

Dersin Amacı

Gıda biyoteknolojisinin temeli, bu alandaki yeni gelişmeler ve gıda teknolojisinde kullanılan biyoteknolojik yöntemler konusunda öğrencinin bilgi sahibi olmasını sağlamak.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Biyoteknolojinin Tarihçesi, gelişimi ve uygulamaları
2 Mikrobiyal gelişme ve ürün oluşum sitokiyometrisi
3 Gıda Biyoteknolojisi Açısından Önemli Bakteriler ve Özellikleri
4 Gıda Biyoteknolojisi Açısından Önemli Maya Türleri ve Özellikleri
5 Gıda Biyoteknolojisi Açısından Önemli Küfler ve Özellikleri
6 Biyoreaktörlerin temel prensipleri, çalıştırılması, tipleri ve kontrolü
7 Fermentasyon yöntemleri (kesikli, yarı sürekli, sürekli)
8 Kesikli ve sürekli kültürlerde mikrobiyal gelişim parametreleri ve mikrobiyal gelişme kinetiği
9 Biyoreaktörden ürünlerin izolasyonu ve saflaştırılması
10 Ara Sınav
11 Endüstriyel Fermentasyon Ürünleri: Antibiyotikler, vitaminler, amino asitler ve diğer katkı maddeleri
12 Nükleik asitlerin kimyasal yapıları, fonksiyonları ve özellikleri
13 Gen İfadesi ve santral dogma
14 Rekombinant DNA teknolojisi ve Rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak üretilen biyoteknolojik gıdalar
15 Genetik modifiye gıdalar ile ilgili yasal düzenlemeler
16 Biyogüvenlik ve Etik Kaygılar