Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Özge Kılıç Tosun *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Öğütme Teknolojisi, H. Özkaya ve B. Özkaya, 2005. Elgün, A. ve Ertugay, Z. 2002; Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları, Erzurum.

Dersin İçeriği

Tahılların kimyasal bileşimi, tahıl işleme teknolojileri, un üretim süreçleri, ekmek üretimi, fermantasyon süreci ve mayalar, makarna ve bisküvi üretimi, fonksiyonel tahıl ürünleri, tahıl bazlı alternatif gıdalar, tahılların depolama teknikleri, kalite kontrol yöntemleri, tahıl ürünlerinde hijyen ve sanitasyon, tahıl ürünlerinin ambalajlanması ve muhafazası.

Dersin Amacı

Bu ders, tahılların bileşimi, işleme süreçleri, tahıl ürünlerinin üretim teknikleri ve kalite kontrolü hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Öğrencilerin tahıl bazlı ürünlerin işlenmesi ve saklanması konusunda uygulamalı beceriler kazanmasını hedefler.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Tahılların Genel Özellikleri Laboratuvar tanıtımı ve güvenlik kuralları
2 Tahılların Kimyasal Özellikleri Tahıl numunesi alma ve analizleri
3 Buğday tanesinin yapısı ve kimyasal özellikleri Hammadde kalitesine göre sınıflama yapma
4 Tahılların depolanması Yabancı madde tayini
5 Tahılların Sınıflandırılması Hektolitre ağırlığı
6 Temizleme ve tavlama Tahıllarda homojenlik ve tane yapısı
7 Tahılların öğütülmesi Buğdayda Bin Tane Ağırlığı
8 Ara sınav Ara sınav
9 Öğütme teknolojisi Yaş öz (gluten) tayini
10 Buğday paçalı Kuru öz (gluten) tayini
11 Un ve Ekmek Üretimi Sedimentasyon Test
12 Un ve Ekmek Üretimi Gecikmeli Sedimentasyon Test
13 İrmik ve Makarna Üretimi Asitlik Tayini
14 İrmik ve Makarna Üretimi Nişasta Tayin
15 Bisküvi Üretimi Tahıl ürünlerinde nem tayini
16 Kek, kraker ve gofret üretimi Tahıl ürünlerinde kül tayini