Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Özge Kılıç Tosun *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Toksikolojinin Temel Prensipleri, Toksikolojide Test Sonuçlarının Değerlendirilmesi ve Risk Değerlendirilmesi, Bitkisel, Hayvansal ve Bitkisel Toksinler ve Etkileri, Mikotoksinlerin Toksik Etkileri, Metal Toksisitesi,Besinlerde toksik etki oluşturabilecek doğal bileşikler, kimyasal kirleticiler ve insan sağlığı üzerine etkileri, Türkiye’de ve Dünya’da besin toksikolojisi ile ilgili yasal düzenlemeler

Dersin İçeriği

Vural N. 2005. Toksikoloji. Ankara: Ankara Üniv. Yayınları. Ayaz, A. Yurttagul, M. (2008). Besinlerdeki Toksik Ögeler I ve II. Sağlık Bakanlığı Yayınları, Ankara. Besinlerdeki Toksik Öğeler-I, Sağlık Bakanlığı Yayın No:727, 2008. RC Press, Boca Raton, FL.Shibamoto, T. and L.F. Bjeldanes. 1993. Introduction to Food Toxicology. Academic Press, Hartcourt Brace & Com. San Diego Marcel Dekker, NY. Moffat, C.M. and K. Whittle. 1999. Environmental Food Contaminants in Food.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı besinlerde bulunan doğal toksik bileşikler ve bulaşma faktörleri hakkında bilgi verilmesi, çevresel, kimyasal kaynaklı bulaşmalar, tarım ilaçları kalıntıları, metal kalıntıları, gıdaların depolanması ve işlenmesi esnasında oluşan toksik bileşikleri ayrıntılı olarak ele alınması ve toksik bileşiklerin sağlık üzerine etkileri konusunda ve yasal sınırlamalarıyla ilgili bilgi verilmektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Toksikoloji ve Toksinlerle İlgili Genel Bilgiler
2 Gıda toksikolojisinin tarihçesi, Gıdalarla bulaşan toksik maddelerin insan sağlığı üzerine etkileri
3 Doz, Toksik doz, LD50 ve toksikoloji risk değerlendirmesi
4 Toksik maddelerin deri, sindirim ve solunum yoluyla absorbsiyonu
5 Toksik maddelerin vücutta dağılımı ve biyoakümülasyon
6 Toksik Madde Şekilleri, Primer ve Sekonder aktif taşıma, Endositozun özellikleri.
7 Gıda kaynaklı mikrobiyel hastalıklar ve toksinler (bakteriyel ve paraziter toksinler)
8 Gıdalarda mikotoksinler ve sağlık riskleri
9 Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik bileşikler-Bitkisel Toksinler
10 Ara sınav
11 Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik bileşikler-Hayvansal Toksinler
12 Gıdalara bulaşan pestisit ve veteriner ilaç kalıntıları
13 Gıda katkı maddelerinin sağlık riskleri ve toksikolojisi
14 Gıdalarda Kontamnantlar ve kirleticiler,Gıda Kirliliğine Yol Açan ve Gıda Güvenliğini Bozan Etkenler
15 Gıdaların işlenmesi sırasında oluşan toksik maddeler (PAH, akrilamid, furanlar, trans yağ asitleri vb.)
16 Gıda ambalaj materyallerinden kaynaklı sağlık riskleri ve ambalaj materyali güvenilirliği