Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
İş Güvenliği Mühendisliği Eğitimi Ders Notları MMO, 2008
ÇAĞLAYAN Yücel, Ahmet KILINÇ, İş Güvenliği Millî Eğitim Basımevi, İstanbul, 1992.
Meslek Hastalıkları, ÇASGEM, Ankara, 2013
Prof. Dr. GEREK N, İş Sağlığı ve İş Güvenliği, Anadolu Üniversitesi
MEB Erkek Teknik Öğretimi Genel Müdürlüğü, İş Güvenliği, Ankara, 2001.
https://www.baskentsaglik.com/ortam-gurultu-olcumu/
İş Hijyeni Ölçüm, Test Ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmelik
TAYAR, Mustafa, “Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon”, Dora Yayıncılık, 2014, 1. Baskı
KOÇAK, Nilüfer, “Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni”, Detay Yayıncılık, 2015, 3. Baskı
Dersin İçeriği
Cildin Yapısı, Ciltteki Hastalık Yapabilen Zararlı Kimyasallara Karşı Korunma Mikroorganizmalar, Mikropların Dünyası Mikroskobik Ölçek, Mikrobik Çoğalma Çapraz Bulaşma, Kişisel Hijyen El Hijyeni, Tuvalet Hijyeni El Yıkamanın Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Açısından Önemi, Tırnak Fırçalarının Kullanım Özellikleri, Ellerin Kurulanmasının Önemi Doğru Yerde Ve Biçimde Eldiven Kullanımı, Etkin El Yıkama Hijyenin Tanımı Ve Önemi Bakteriler, Mayalar, Küfler, Virüsler İle İlgili Bilgiler, Yararlı Patojenler İş Ortamlarında Hijyen Araç, Gereç, Malzeme, Koruyucu Ekipman Ve Teçhizatta Hijyen, Etkileri, Mücadele Yolları, Gerekli Malzeme, Madde Ve Sistemleri
Dersin Amacı
İş sağlığı ve güvenliği alanında hijyenin önemini kavrayarak, personel ve işyeri hijyen ve sanitasyon kuralları, temizlik ve dezenfeksiyon malzemelerini tanıtarak, sanitasyon kontrolü ve yönetimi hakkında bilgi ve beceriler kazandırmak amaçlanmaktadır.