Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Derya Bacaksız *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Balın tanımı ve tarihçesi. Balın biyolojik değeri ve besleme açısından önemi. Balın kimyasal ve fiziksel özellikleri. Balın işlenmesi. Bal standardı, değişik ülkelerdeki bal üretimi ve önemi. Bal analizleri.

Dersin İçeriği

Prof. Dr. Ahmet GÜLER,<br />BAL ARISI YETİŞTİRİCİLİĞİ HASTALIKLARI VE ÜRÜNLERİ

Dersin Amacı

Balın tanımı tarihçesi beslenme ve tedavi amaçlı kullanımının anlatımı.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 TSE Bal Standardı, Balın Tarifi ve Sınıflandırması, Nektarın Toplanması ve Balın Olgunlaşması
2 Balın fiziksel Özellikleri ( Renk, Higroskopik Özelliği, Viskozitesi, v.b.)
3 Balın Kimyasal Özellikleri ve Bileşimi. (Karbonhidratlar, Vitaminler, Enzimler, Mineraller, v.b.)
4 Balın Saklanması, Kristalizasyon ve Nedenleri
5 Balın Mikroskobik Yapısı ve Balın Fermantasyonu (Ekşimenin Nedenleri ve Önlenmesi).
6 Bal Kaynağının Tespiti ve Balda Pollen Analizi
7 Balın Tarihçesi, Sağlık Açısından Önemi ve Kullanım Alanları
8 Bal Hasadı Yapılışı ve Dikkat Edilecek Hususlar
9 Ara sınav
10 Türkiye’nin Bal Üretimi, Bal Çeşitleri, Sağlığa Tehlikeli (Zehirli Bal) Ballar
11 Balın İşlenmesi, Ambalajlanması Ve Pazarlanması
12 Bal Kaynağının Tadarak Ve Bakarak Tayini : “Değistasyon
13 Balın Renk Ve Nem Analizleri Ve Yapılışı, Asitliğin Saptanması
14 Balda Kül Tayini, Diastas Sayısının Belirlenmesi , Hidroksimetil Furfural (HMF) Tayini
15 Balda Ticari Glikoz, Sakkaroz Tayini, İnvertaz (Sakkaroz) Aktivitesinin Belirlenmesi