Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Derya Bacaksız *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Prof. Dr. Ahmet GÜLER,<br />BAL ARISI YETİŞTİRİCİLİĞİ HASTALIKLARI VE ÜRÜNLERİ

Dersin İçeriği

Balın tanımı ve tarihçesi. Balın biyolojik değeri ve besleme açısından önemi. Balın kimyasal ve fiziksel özellikleri. Balın işlenmesi. Bal standardı, değişik ülkelerdeki bal üretimi ve önemi. Bal analizleri.

Dersin Amacı

Arıların ilkbahar, sonbahar ve kışlama dönemlerinde besin madde ihtiyaçları ve kolonilere verilmesinin öğrenilmesini amaçlamaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Besin ve besin çeşitleri
2 Metabolizma ve Fotosentez
3 Glikozun oluşturduğu kompleks moleküller ve yapıları
4 Protein oluşumu yapısı canlıdaki görevleri,sindirimi
5 Tabiatta bulunan Balarısı besinleri,Nektar,polen,su
6 İkame balarısı gıdası olan besinler.
7 Besleme yolu ile yapılan bal üretim hataları.
8 Koloni kondüsyonunun gelişmesinde besin ısı ilişkileri
9 ara sınav
10 Suyun metebolizmadaki önemi
11 Kışlamada metabolizma etkilerinin azaltılması. Nem,CO2
12 Minimum besin tüketimi ve kışlama ısısı ve randımanı
13 Şurup hazırlanması ve arılara verilmesi
14 Kek ve proteinli kek hazırlanması ve arılara verilmesi
15 Hazır polenin kullanılması ve besleme hataları.