Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Derya Bacaksız *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Dr. Ali KORKMAZ (Anlaşılabilir Arıcılık Kitabı)

Dersin İçeriği

Bal ve arı ürünlerinin tanıtımı, tebliğe göre balın taşıması gereken özellikler, Bal arısı ve balın arılar tarafından üretilmesi, Balın bileşimi ve çeşitleri, Balda meydana gelen kimyasal değişimler, Balın hasadı, süzümü, dinlendirilmesi ve depolanması, Balın bileşimi, fiziksel ve kimyasal özellikleri, Balın kalite özellikleri, Balda iletkenlik tayini, Balda rutubet analizi, HMF analizi, Balda dekstrin tayini, invert şeker tayini, Balda hile ve tağşiş durumları, Balda prolin analizi ve Duyusal analizler

Dersin Amacı

Arıcılıkla ilgili temel ürünler olan bal, arı sütü, polen, propolis ve arı zehrinin üretimi, bileşimi ve özellikleri üzerinde durur. Dersin amacı, öğrencilere arı ürünlerinin üretim süreçlerini, bu ürünlerin kimyasal ve fiziksel özelliklerini anlamalarını sağlamak ve bunlara yönelik analiz teknikleri hakkında bilgi sunmaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Bal v arı ürünlerinin tanıtımı
2 Tebliğe göre arı ürünlerinin taşıması gereken özellikler.
3 Bal arısı ve balın arılar tarafından üretilmesi,
4 Balın bileşimi ve çeşitleri,
5 Balın hasadı, süzümü, dinlendirilmesi ve depolanması,Balda meydana gelen kimyasal değişimler,
6 Balın bileşimi, fiziksel ve kimyasal özellikleri,
7 Balın kalite özellikleri,
8 Balda iletkenlik tayini, Balda rutubet analizi,
9 HMF analizi, Balda dekstrin tayini,
10 İnvert şeker tayini,
11 Balda hile ve tağşiş durumları,
12 Balda hile ve tağşiş durumları,
13 Balda prolin analizi
14 Balda prolin analizi
15 Duyusal analizler
16 Duyusal analizler