Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Aslıhan Ateş Öğr. Gör. Hatice Çavdarcı *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Öğr. Gör. Hatice ÇAVDARCI

Dersin İçeriği

Bu ders, hijyen ve biyogüvenlik kavramlarının temel prensiplerini ele alarak öğrencilerin sağlık, çevre ve biyogüvenlik risklerini tanımlayıp analiz edebilme yetkinliği kazanmasını amaçlamaktadır. Öğrencilere, biyolojik risk faktörlerinin kontrolü, önleyici tedbirlerin uygulanması ve ilgili ulusal ve uluslararası standartların etkin biçimde hayata geçirilmesi konusunda bilgi ve beceriler kazandırılması hedeflenmektedir.

Dersin Amacı

Biyogüvenlik ile ilgili yasal mevzuat, Kanatlı işletmelerinde yer seçimi ve inşası, Kullanılan ekipmanlar ve kritik risk faktörleri, Gübre ve atıkların yönetimi, Hastalık, aşılama, tedavi ve karantine uygulamaları, Haşere, kemirgen ve yırtıcılarla mücadele, Temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları, Personel sağlığı ve eğitimi, Kuluçkahanelerde biyogüvenlik uygulamaları, Kümeslerde biyogüvenlik uygulamaları, Kesimhanelerde biyogüvenlik uygulamaları, Ürün kalitesi ve gıda güvenliği

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sağlık ve güvenlik risklerine karşı koruyucu yaklaşımlar benimseyerek bu alanlardaki sorunlara çözüm önerileri sunabilecektir.
2 Sağlık ve güvenlik risklerine karşı koruyucu yaklaşımlar benimseyerek bu alanlardaki sorunlara çözüm önerileri sunabilecektir.
3 Kanatlı işletmelerinde yer seçimi ve inşası,
4 Kullanılan ekipmanlar ve kritik risk faktörleri
5 Hastalık
6 AŞILAMA
7 Gübre ve atıkların yönetimi
8 Gübre ve atıkların yönetimi
9 VİZE
10 Tedavi ve karantine uygulamaları
11 Haşere, kemirgen ve yırtıcılarla mücadele
12 Temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları, Personel sağlığı ve eğitimi
13 Kuluçkahanelerde biyogüvenlik uygulamalar
14 Kümeslerde biyogüvenlik uygulamaları, Kesimhanelerde biyogüvenlik uygulamaları
15 Ürün kalitesi ve gıda güvenliği
16 FİNAL