Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Hatice Çavdarcı *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Tavukçuluk Bilimi ( yetiştirme, besleme, hastalıklar)

Dersin İçeriği

Dünya ve Türkiye’de yumurta üretiminin durumu ve geleceği AB ilişkileri ve Türkiye Tavukçuluğu Yumurtacı tavuk ırkları ve soylarının özellikleri Islah ve üretim açısından önemleri ve kullanılma alanları Kahverengi ve Beyaz yumurtacı saf hatlar Büyük ebeveynler ve ebeveynlere ait özellikler bunların üretimde kullanım açısından avantaj ve dezavantajları Türkiye’de bulunan saf hatlar ve yumurtacı ebeveynlerin özellikleri Beyaz ve kahverengi yumurtacı hibritler ve özellikleri Türkiye’de bulunan yumurtacı hibritler ve özellikleri, Yumurta tavukçuluğunda ıslah işletmelerinin yapısı Yumurta tavukçuluğunda ıslah uygulamaları. Islahta ele alınan özellikler ve ıslah uygulamaları, Günlük civcivlerde cinsiyet ayrımının önemi ve yöntemler, Damızlık yumurta tavukçuluğu yetiştirme sistemi, Kuluçka ve erkek civcivler konusundaki yaklaşımlar, Kuluçka sonuçları ve yumurta üretiminin planlanması, Yumurtacı damızlık ve üretim sürülerinin yetiştirilme sistemi, Civciv ve piliç yetiştiriciliği (Yarka üretimi), Yumurtlama dönemi yumurtacı damızlık ve üretim sürülerinin yetiştirme tekniği (Aydınlatma, yumurta kalitesinin korunması, verimin değerlendirilmesi) Yumurtacı damızlık ve üretim sürülerinde yetiştirme tekniklerinin karşılaştırılması. Ekonomik karşılaştırmalar ve hayvan refahı.

Dersin Amacı

Yumurtacı damızlık tavuk yetiştiriciliği ve ıslahı konusunda bilgi sahibi olmak. Yarka yetiştiriciliği konusunda teorik ve pratik bilgi edinmek.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dünya ve Türkiye’de yumurta üretiminin durumu ve geleceği, AB ilişkileri ve Türkiye Tavukçuluğu
2 Yumurtacı tavuk ırkları ve soylarının özellikleri, Islah ve üretim açısından önemleri ve kullanılma alanları,
3 Kahverengi ve Beyaz yumurtacı saf hatlar, Büyük ebeveynler ve ebeveynlere ait özellikler, Bunların üretimde kullanım açısından avantaj ve dezavantajları,
4 Türkiye’de bulunan saf hatlar ve yumurtacı ebeveynlerin özellikleri, Beyaz ve kahverengi yumurtacı hibritler ve özellikleri. Türkiye’de bulunan yumurtacı hibritler ve özellikleri,
5 Yumurta tavukçuluğunda ıslah işletmelerinin yapısı. Yumurta tavukçuluğunda ıslah uygulamaları.
6 Islahta ele alınan özellikler ve ıslah uygulamaları, Günlük civcivlerde cinsiyet ayrımının önemi ve yöntemler
7 VİZE
8 Damızlık yumurta tavukçuluğu yetiştirme sistemi,
9 Kuluçka ve erkek civcivler konusundaki yaklaşımlar, kuluçka sonuçları ve yumurta üretiminin planlanması
10 Yumurtacı damızlık ve üretim sürülerinin yetiştirilme sistemi, Damızlık Üretim Sistemleri
11 Civciv ve piliç yetiştiriciliği (Yarka üretimi),
12 Yumurtlama dönemi yumurtacı damızlık ve üretim sürülerinin yetiştirme tekniği (Aydınlatma, yumurta kalitesinin korunması, verimin değerlendirilmesi)
13 Yumurtacı damızlık ve üretim sürülerinde yetiştirme tekniklerinin karşılaştırılması.
14 Ekonomik karşılaştırmalar ve hayvan refahı.