Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Dr. Bilal Selçuk *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Hasan Rüştü KUTLU, Ladine ÇELİK. 2016. Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi. Ç.Ü. Z.Ü yayınları, Ders kitapları yayın no: A-86. ADANA. Mustafa ERGÜL, 1997. Yemler Bilgisi ve Teknolojisi. E.Ü.Z.F. Yayınları No: 487. Ahmet ERGÜN, Ş.D.TUNCER, 2001. Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi. A.Ü.Veteriner Fakültesi yayınları-ANKARA. (ISBN:975-97808-0-1) www.aquafeed.com/newsletter_pdfs/nl_000363.pdf

Dersin İçeriği

Giriş, Yemin tanımı, Yemlerin sınıflandırılması, Yemlerde bulunan besin maddeleri, Kaba Yemler -Yeşil Sulu Yemler -Baklagil Yeşil Yemleri, Süt otu, Yeşil yemler-Silaj Haylaj, Kuru otlar, Kuru kaba Yemler-Yoğun Yemler, Yağlı Tohumlar-Endüstriyel Yemler, Hayvansal Kaynaklı Yemler, Mineral, Vitamin ve Amino Asit Yemler, Yem Katkı Maddeleri, Yeşil yemlerin Saklanması 1. (Ot kurutma metotları)- Yemlere Uygulanan Teknolojik İşleme Metotları, Yeşil yemlerin saklanması (silaj-haylaj-dondurma), Yem analizleri, Karma yem

Dersin Amacı

Hayvan beslemede kullanılan yem kaynakları ve yem katkı maddeleri, hayvanların sağlığını, büyümesini, verimliliğini ve genel refahını sağlamak amacıyla büyük bir öneme sahiptir. Bu kapsamda, çeşitli yem kaynakları ve yem katkı maddelerinin her yönüyle tanıtımı, hayvan beslemesinin verimli ve sürdürülebilir olmasına katkıda bulunur.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Yemin tanımı, Yemlerin sınıflandırılması Yemlerde bulunan besin maddeleri, Kaba Yemler -Yeşil Sulu Yemler -Baklagil Yeşil Yemleri
2 Baklagil Yeşil Yemler-Süt otu
3 Yeşil yemler-Silaj Haylaj
4 Silaj-haylage-Kuru otlar
5 Kuru kaba Yemler-Yoğun Yemler (Dane yemler, Mısır-Çavdar)
6 Yoğun yemler (Çavdar-Yağlı Tohumlar)
7 Yağlı Tohumlar-Endüstriyel Yemler (SFK)
8 Soya Fasulyesi Küspesi- Hayvansal Kaynaklı Yemler
9 Ara sınav
10 Hayvansal Kaynaklı Yemler, Mineral, Vitamin ve Amino Asit Yemler
11 Yeşil yemlerin Saklanması 1. (Ot kurutma metodları)- Yemlere Uygulanan Teknolojik İşleme Metodları
12 Yeşil yemlerin saklanması (silaj-haylaj-dondurma)
13 Yem analizleri
14 Karma Yem
15 Genel Değerlendirmeler ve dönem tekrarı
16 Final Sınavı