Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Dr. Bilal Selçuk *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Temel Kaynak: Animal Nutrition (P. McDonald, R. Edwards, 2022).Yardımcı Kitap: Nutrient Requirements of Dairy Cattle (NRC, 8th Edition).Yazılım: veya NRC Ruminant Modeli. Ek Kaynaklar: FAO raporları, Journal of Dairy Science makaleleri, yerli yem kompozisyon veritabanları.

Dersin İçeriği

Ruminant sindirim sistemi ve metabolizmasının temelleri. Ruminantların enerji, protein, mineral ve vitamin gereksinimleri (NRC ve diğer standartlar). Yem ham maddelerinin sınıflandırılması, besin kompozisyonu ve analiz yöntemleri. Rasyon formülasyon teknikleri (doğrusal programlama, Pearson karesi, yazılım tabanlı çözümler). Süt sığırı, besi sığırı, koyun ve keçiler için örnek rasyon tasarımları. Yem maliyet analizi ve ekonomik optimizasyon. İklim değişikliği ve kaynak verimliliği bağlamında sürdürülebilir rasyon uygulamaları.

Dersin Amacı

Ruminant hayvanların beslenme ihtiyaçlarını bilimsel temellerle analiz etmek. Farklı üretim amaçlarına (süt, et, gebelik vb.) yönelik dengeli ve ekonomik rasyon formülasyonu becerisi kazandırmak. Yem ham maddelerinin besin değerlerini değerlendirme ve rasyon optimizasyonu yapabilme yetkinliği geliştirmek. Sürdürülebilir ve çevre dostu besleme stratejilerini uygulama bilinci oluşturmak.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Rumen, retikulum, omasum, abomasum işlevleri. Mikrobiyal fermentasyon ve besin emilim mekanizmaları.
2 NRC standartlarına göre metabolize edilebilir enerji (ME) ve ham protein (HP) hesaplamaları. RDP (rumende parçalanabilir protein) ve RUP (rumende parçalanmayan protein) kavramları.
3 Makro (Ca, P) ve mikro (Zn, Cu) mineraller, A-D-E vitaminleri.
4 Kaba yemler (yonca, silaj) ve konsantre yemler (arpa, soya küspesi). Anti-besinsel faktörler (tanen, fitat) ve etkisizleştirme yöntemleri.
5 Kuru madde, ham lif, ADF, NDF analiz protokolleri.
6 Pearson Karesi yöntemi ile rasyon hesaplama.
7 Vize sınavı
8 rasyon hazırlama programları kullanarak maliyet-etkin rasyon tasarımı.
9 Laktasyon dönemlerine (erken, orta, geç) göre besleme stratejileri.
10 Besi sığırlarında büyütme ve yağlandırma stratejileri.
11 Yem maliyet dalgalanmalarında alternatif ham madde kullanımı.
12 Gebe ineklerde enerji ve protein dengesi.
13 Metan emisyonunu azaltan rasyonlar.
14 Gerçek bir süt çiftliğinde rasyon uygulamalarının gözlemi.
15 Öğrencilerin bölgesel yem kaynaklarına dayalı projelerini sunması. Final sınavı için genel tekrar ve soru-cevap.
16 Final sınavı