Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ayan Gülgören, 17.-19. Yüzyıl Konya- Kapadokya Halıları, İstanbul, 1997.
Oktay Aslanapa, Türk Halı Sanatının Bin Yılı, İstanbul, 1987.
Şerare Yetkin, Türk Halı Sanatı, İstanbul, 1986.
Çetin Aytaç, El Dokumacılığı, İstanbul, 1982.
Türk Halı Kataloğu I-II-III-IV-V, Kültür Bakanlığı, Ankara, 1987.
Bekir Deniz, Türk Dünyasında Halı ve Düz Dokuma Yaygıları, Ankara, 2000.
Düğümün Son Halkası Osmanlı Saray Halıları, Yayına Hazırlayan: Ayşe Fazlıoğlu, İstanbul, 2007.
Mehmet Kaya vd., Milli Saraylar Koleksiyonunda Hereke Dokumaları ve Halıları, TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı Yay, İstanbul, 1999.
Besim Atalay, Türk Halıcılığı ve Uşak Halıları, (1.Baskı). İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 1967.
Yaşar Çoruhlu, Türk Sanatının A B C si. Simavi Yayınları, 1993.
Kurt Erdmann, Der Turkische Teppıch Des 15. Jahrhunderts, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, İstanbul, 1957.
Neriman Görgünay Kırzıoğlu, Altaylar’dan Tunaboyu’na Türk Dünyası’nda Ortak Yanışlar (Motifler) (1. Baskı). Kültür Bakanlığı yay, Ankara, 2001.
Dersin İçeriği
Geleneksel Türk halı sanatı hakkında temel renk, motif, kompozisyon ve teknik özellikleri ile kullanılan araç-gereç ve malzemeler örneklerle aktarılacaktır. Halı sanatında desen hazırlama yöntemleri ve kalite hesaplamaları yapılacaktır. Geleneksel Anadolu ve saray dokumaları örneklerinden yola çıkılarak motif geliştirme, yeni kompozisyon oluşturma, teknik çözümler, uygulamalı ve teorik olarak anlatılacaktır. Uygulama olarak yöresel halı örnekleri seçilerek, teknik çözümlemeleri doğrultusunda belgeleme çalışmaları ve tasarımlar yaptırılarak dokunacaktır.
Dersin Amacı
Geleneksel Anadolu ve Saray dokumaları örneklerinden yola çıkılarak motif geliştirme, yeni kompozisyon oluşturma, teknik çözümler uygulamalı ve teorik olarak anlatılacaktır. Seçilen yöresel halı örneklerinin teknik çözümlemeleri doğrultusunda, belgeleme çalışmaları ve tasarımlar yaptırılarak dokuma yapılması hedeflenmektedir.