Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
İ. Öztürk, Doğal Bitkisel Boyalarla Yün Boyama, İzmir, 1999.
Eyüboğlu, Ü., Okaygün, I., & Yaraş, F. (1983). Doğal Boyalarla Yün Boyama. Özkur Basımevi.
R. J. Adrasko, Natural Dyes and Home Dying, New York, 1971.
Karadağ, R. (2007). Doğal boyamacılık. Dösim.
Karadağ, R. (2008). Doğal boyama reçeteleri. Dösim.
Akan, M. (2008). Uygun Renk, Işık ve Sürtünme Haslığı Değerlerine Sahip Bitkisel Boyalarla Boyanmış İlmelik Yün İpliklerinde En Az Kopma Mukavemeti Kaybına Yönelik Boyama Yönteminin Geliştirilmesi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Anonim, Bitkilerden Elde Edilen Boyalarla Yün Liflerinin Boyanması, T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Yayınları, Ankara, 1991.
Harmancıoğlu, M. (1955). Türkiye’de bulunan önemli bitki boyalarından elde olunan renklerin çeşitli müessirlere karşı yün üzerinde haslık dereceleri. Ankara: Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 77, 41.
Dersin İçeriği
Bu ders, Doğal Boyar Maddeler ve Uygulama Teknikleri I dersinin devamı niteliğinde olup, öğrencilerin doğal boyama tekniklerinde ileri seviye bilgi ve beceriler kazanmasını hedeflemektedir. Öğrenciler, farklı lif türleri ve tekstil yüzeylerinde uygulamalı deneyler yaparak doğal boyar maddelerle renk üretme süreçlerini derinlemesine inceleyecektir. Ders kapsamında, mordanlama teknikleri, indigo boyama yöntemleri ve sürdürülebilir doğal boyama teknikleri gibi konular ele alınacaktır.
Dersin Amacı
Öğrencilere doğal boyar maddelerle ilgili ileri düzeyde bilgi kazandırmayı, farklı lif türleri ve tekstiller üzerinde boyama deneyleri yaparak renk geçişleri, desen oluşturma ve ileri seviye doğal boyama tekniklerini öğretmeyi ve doğal boyamacılıkta sürdürülebilir yaklaşımları aktarmayı hedeflemektedir.