Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Salih Girgiç *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

İ. Öztürk, Doğal Bitkisel Boyalarla Yün Boyama, İzmir, 1999. Eyüboğlu, Ü., Okaygün, I., & Yaraş, F. (1983). Doğal Boyalarla Yün Boyama. Özkur Basımevi. R. J. Adrasko, Natural Dyes and Home Dying, New York, 1971. Karadağ, R. (2007). Doğal boyamacılık. Dösim. Karadağ, R. (2008). Doğal boyama reçeteleri. Dösim. Akan, M. (2008). Uygun Renk, Işık ve Sürtünme Haslığı Değerlerine Sahip Bitkisel Boyalarla Boyanmış İlmelik Yün İpliklerinde En Az Kopma Mukavemeti Kaybına Yönelik Boyama Yönteminin Geliştirilmesi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Anonim, Bitkilerden Elde Edilen Boyalarla Yün Liflerinin Boyanması, T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Yayınları, Ankara, 1991. Harmancıoğlu, M. (1955). Türkiye’de bulunan önemli bitki boyalarından elde olunan renklerin çeşitli müessirlere karşı yün üzerinde haslık dereceleri. Ankara: Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 77, 41.

Dersin İçeriği

Bu ders, Doğal Boyar Maddeler ve Uygulama Teknikleri I dersinin devamı niteliğinde olup, öğrencilerin doğal boyama tekniklerinde ileri seviye bilgi ve beceriler kazanmasını hedeflemektedir. Öğrenciler, farklı lif türleri ve tekstil yüzeylerinde uygulamalı deneyler yaparak doğal boyar maddelerle renk üretme süreçlerini derinlemesine inceleyecektir. Ders kapsamında, mordanlama teknikleri, indigo boyama yöntemleri ve sürdürülebilir doğal boyama teknikleri gibi konular ele alınacaktır.

Dersin Amacı

Öğrencilere doğal boyar maddelerle ilgili ileri düzeyde bilgi kazandırmayı, farklı lif türleri ve tekstiller üzerinde boyama deneyleri yaparak renk geçişleri, desen oluşturma ve ileri seviye doğal boyama tekniklerini öğretmeyi ve doğal boyamacılıkta sürdürülebilir yaklaşımları aktarmayı hedeflemektedir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Doğal boyar maddelerle ilgili temel bilgilerin gözden geçirilmesi, dönem boyunca yapılacak projeler ve uygulamaların planlaması.
2 Farklı lif türlerinde boyama teknikleri için yün, pamuk, ipek ve kenevir liflerinin kimyasal yapısına uygun ön hazırlık işlemleri.
3 Mordanlama teknikleri ve renk etkileşimleri için farklı metal tuzları ve organik mordanların uygulanması. Mordanlama teknikleri ve renk etkileşimleri için farklı metal tuzları ve organik mordanların uygulanması.
4 Aynı bitkiden çeşitli mordanlar kullanarak farklı tonlar elde etme.
5 Aynı bitkiden çeşitli mordanlar kullanarak farklı tonlar elde etme.
6 Birden fazla boyar madde karışımı ile renk tonları elde etme.
7 Birden fazla boyar madde karışımı ile renk tonları elde etme.
8 Atık pigmentlerin yeniden kullanımı ve değerlendirmesi kapsamında birinci renk elde edildikten sonra yeni lifler kullanılarak tekrar kaynatılması sonucu renk tonları elde etme.
9 Ara sınav
10 Farklı doğal liflerden elde edilen kumaşların boyanması.
11 Katlama ve bağlama yöntemleri kullanılarak farklı desenlerin elde edilmesi.
12 Katlama ve bağlama yöntemleri kullanılarak farklı desenlerin elde edilmesi.
13 İndigo kazanı hazırlama ve boyama yöntemleri.
14 İndigo ile katlama ve bağlama yöntemleri kullanılarak farklı desenlerin elde edilmesi.
15 Final sınavı
16 Final sınavı