Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1) Tansuğu, B. ve Uzel, T., 1986. Kadastro Tekniği, İstanbul Üniversitesi MMA yayınları, Sayı: 133, Çağlayan Basımevi, İstanbul.
2) Ayyıldız, M., 1985, Ölçme Bilgisi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 952, Ankara.
3) Yağanoğlu, A.V. ve Okuroğlu, M., 1994, Ölçme Bilgisi-1, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 137, Erzurum.
4) Tüdeş, T., 1997, Ölçme Bilgisi, Pratik Jeodezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Yayuın No: 29, Trabzon 1997.
5) Bektaş, S., 2000, Ölçme Bilgisi (Topografya),19 Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Samsun.
Dersin İçeriği
Basit ölçme aletlerinin kullanımları, ölçme işlemlerinde yapılabilecek hatalar ve düzeltilmeleri, yatay ölçme işlemleri ve alan hesabı, uzunluk ve açı ölçülmesi, optik aletlerin kullanımı ve elde edilen sonuçlarla hesaplamalar yapılması, en kesit ve boy kesit çıkarılması, kazı ve dolgu hacmi hesaplanması, pafta oluşturulması ve pafta açılması.
Dersin Amacı
Topografik ölçme aletleri ve kullanımı, basit arazi ölçmeleri, yol ölçmeleri, ölçme işlemlerinden elde edilen verilerle alan ve hacim hesaplamalarının yaptırılması, en kesit ve boy kesit çıkarılması ve bunlarla yer üstü ve yeraltı inşaatlarının ilişkilendirilmesi, pafta hazırlanması ve pafta açılması işlemleri konularını öğrencilere öğretmektir.