Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ahmet Hilmi Çon *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Çon, A.H. 2019. Gıda Mühendisliğine Giriş Ders Notları, Digital Formda, OMU Mühendislik Fak. Gıda Müh. Böl. Samsun Vickie A. Vaclavikand Elizabeth W.Christian (2008), Essentials of Food Science (3rd Edition) SpringerScience+Business Media, LLC

Dersin İçeriği

Gıda mühendisliğinin tanıtımı, gıda mühendisinin görevleri, bölümün vizyonu ve misyonu, Türkiye’de ve dünyada gıda mühendisliği eğitimi, gıda mühendislerinin sorumluluk, mühendislik birimleri, kütle transferi, ısıl işlemler, evaporasyon, gıdaların kurutulması, fıltrasyon, karıştırma ekipmanları, gıda işletmelerinde temizlik, gıda bileşenleri (su, yağ, protein, karbonhidrat, lifler vb.), gıda bileşenlerinin teknolojik önemi

Dersin Amacı

Gıda mühendisliğini tanıtmak, gıda mühendisinin görevleri, bölüm misyon ve vizyonu, gıda mühendisliği eğitimi ve sektördeki çalışma alanları ile ilgili bilgi vermek, temel gıda işleme basamakları hakkında öğrencileri bilgilendirmek

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş, Gıda Mühendisliği bölümü ve öğretim üyeleri
2 Gıda mühendisliği eğitimi, geleceği, sorumluluklar ve çalışma alanları
3 Bölüm laboratuvarlarının özellikleri
4 Gıda Mühendisleri odası
5 Karbonhidrat ve lipit teknolojisi, karbonhidrat ve lipitlerin genel özellikleri
6 Protein ve enzim teknolojisi, protein ve enzimlerin genel özellikleri
7 Su, vitamin ve mineraller
8 Arasınav
9 Gıdaların raf ömrü ve gıda saklama yöntemleri
10 Gıda katkı maddeleri, kullanım alanları ve genel özellikleri
11 Gıda güvenliği, hijyen kuralları
12 Temel gıda işleme basamakları I
13 Temel gıda işleme basamakları II
14 Gıda mevzuatları ve etik I
15 Gıda mevzuatları ve etik I