Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ahmet Hilmi Çon *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Çon,A.H. and Gökalp, H.Y. “Gıda Mikrobiyolojisi Ders Notları” Pamukkale Univ. Engineering Faculty Press, (1997) Ünlütürk, A. and Turantaş, F. “Gıda Mikrobiyolojisi” Mengi Tan Press, İzmir, (1998) Özçelik, S. “Gıda Mikrobiyoloji” SDU, Agriculture Faculty Textbook, (1998) Özçelik, S. “Gıda Mikrobiyoloji Uygulama Kılavuzu” SDU, Agriculture Faculty Textbook, (1998) Jay, J. M., “ Modern Food Microbiology” AVI book, (1992)

Dersin İçeriği

Gıdalarda önemli mikroorganizmaların özellikleri; Gıdaların kontaminasyon kaynakları; Çeşitli bitkisel ve hayvansal gıdaların mikroflorası; Gıdalarda mikrobiyolojik gelişmeyi etkileyen faktörler; Gıdalarda mikroorganizmalar tarafından meydana getirilen kimyasal değişiklikler; Değişik gıdalarda bozulma tipleri ve etmenleri; Gıdalarda mikrobiyal gelişmenin kontrolü ve gıda muhafaza yöntemleri; Gıda kaynaklı hastalıklar; Gıda zehirlenmeleri. Laboratuvar çalışmaları: Gıdaların mikrobiyolojik analizlerindeki temel prensipler; Önemli patojen ve indikator mikroorganizmaların sayım, izolasyon, ve identifikasyon yöntemleri; Gıda kalitesi ve güvenliğinin mikrobiyal analizler ile değerlendirilmesi.

Dersin Amacı

Gıda ve mikroorganizma ilişkisini öğretmek. Çeşitli gıdalarda mikroorganizma gelişimi hakkında bilgi vererek gıda mikrobiyolojisinde iyi gıda mühendisi olmalarını sağlamak. Arzu edilmeyen mikrobiyal gelişimin engellenmesi ile mikrobiyal bozulmanın durdurulması hakkında temel bilgileri göstermek. Temel mikrobiyolojik laboratuvar uygulamalarında el becerilerini artırmak.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Ders İçeriği, Tarihçe; Gıda endüstrisinde önemli mikroorganizmalara giriş. Mikrobiyoloji laboratuarının temel kuralları
2 Gıdalarda önemli bakterilerin özellikleri Besiyeri hazırlama ve depolama
3 Gıdalarda önemli bakterilerin özellikleri Sterilizasyon prensipleri ve yöntemleri
4 Gıdalarda önemli fungilerin özellikleri Örnek alma ve ekim için hazırlama
5 Gıdalarda önemli protozoa ve virusların özellikleri Temel sayım yöntemleri; Katı Besiyeri ve MPN
6 Gıdaların kontaminasyon kaynakları. Temel sayım yöntemleri; Membran Filitrasyon, Titre Belirlenmesi vb
7 Gıdalarda mikrobiyolojik gelişmeyi etkileyen faktörler. Koliform ve fekal koliform bakteri sayımı (EMS)
8 Gıdalarda mikroorganizmalar tarafından meydana getirilen kimyasal değişiklikler Koliform bakteri ve Enterobacteriaceae sayımı (Katı besiyeri)
9 Arasınav
10 Mikrobiyal flora ve bozulma; et ve et ürünleri, su ürünleri, kanatlı ürünleri. E. coli sayımı (Klasik EMS, Hızlı EMS ve Katı Besiyeri)
11 Mikrobiyal flora ve bozulma; Süt ve süt ürünleri, yumurta. TAMB ve Maya–Küf sayımı
12 Mikrobiyal flora ve bozulma; meyve-sebze, tahıllar, fermente ve konserve gıdalar. ClSülfit indirgeyen Clostridium, Enterokok ve Staphylococcus aureus sayımı
13 Gıda muhafaza yöntemleri; ışınlama, yüksek ve düşük sıcaklık. Rope sporu (EMS Yöntemi) ve ekşime yapan sporlu bakteri sayımı
14 Gıda muhafaza yöntemleri; kurutma, gıda katkıları, MAP, aseptik çalışma ve dekontaminasyon. Toplam psikrofilik, termofilik ve halofilik bakteri sayım
15 Gıda Kaynaklı Hastalıklar Genel Değerlendirme