Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Nebahat Şule Üstün *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Bu ders kapsamında; işlenecek meyve ya da sebze ürününün özellikleri ve uygulanacak sistemin spesifikasyonlarını belirleyebilme yetisinin öğrenciye kazandırılması, bunun yanı sıra belirlenen hedefler doğrultusunda prosesin tanımlanarak çözümlenebilmesi amaçlanmıştır. Kütle enerji ve benzeri meyve sebze ürünlerine özgü denkliklerin kurulması ve bunların birbiri içinde değiştirilerek kullanılabilmesi becerisini kazandırmak dersin hedefleri arasındadır. Meyve sebze sanayinde sıklıkla kullanılan sterilizasyon, dondurma, kurutma, konsantrasyon gibi işlemlerin işlenecek ürüne özel olarak tekniklerinin seçilmesi ve bu işleme uygun alet ekipmanın tanıtılması hedeflenmektedir.

Dersin İçeriği

Meyve sebze ürünlerinin üretim teknolojilerinin mühendislik temeline ve etiğine dayalı olarak açıklanması, öğrencilere meyve sebze üretimini tasarlayabilme ve yorum getirebilme özelliklerinin kazandırılması.

Dersin Amacı

1. Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M., 2001. Meyve Ve Sebzelerin Bileşimi Ve Soğukta Depolanmaları, Gıda Teknolojisi Derneği 2. Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., 2001. Meyve Suyu Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği. 3. Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Özkan, M., 2001. Meyve Ve SEbze İşleme Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Ön İşlemler NemTayini
2 Soğukta muhafaza ve kontrollü atmosferde depolama Çözünür Katı Madde Tayini
3 Meyve ve sebzelerin dondurularak muhafazası pH Tayini
4 Kurutma teknolojisi Kül Tayini
5 Konsere Üretim Teknolojisi HCl'de Çözünmeyen Kül Analizi
6 Isıl işlem koşullarının hesaplanması, ısıl işlem alet ve ekipmanları Toplam Asitlik Tayini
7 Konservelerde bozulmalar Formol Sayısı Analizi
8 Ara Sınav Haşlama Yeterliliği Kontrolü
9 Domates Salçası Üretimi Kükürtdioksit Tayini
10 Meyve suyu tanımlar, pulp eldesi Tuz Tayini
11 Berrak meyve Suyu Üretimi Askorbk Asit Tayini
12 Meyve Sularının Konsantre Edilmeler Şeker Tayini
13 Pulp ve Nektar Üretimi Kutu Kenet Analizi
14 Meyve suları ve nektarların ambalajlanmaları Ara Sınav
15 Reçel ve Marmelat ÜretimTeknolojisi Konserve Analizleri