Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Bu ders kapsamında; işlenecek meyve ya da sebze ürününün özellikleri ve uygulanacak sistemin spesifikasyonlarını belirleyebilme yetisinin öğrenciye kazandırılması, bunun yanı sıra belirlenen hedefler doğrultusunda prosesin tanımlanarak çözümlenebilmesi amaçlanmıştır. Kütle enerji ve benzeri meyve sebze ürünlerine özgü denkliklerin kurulması ve bunların birbiri içinde değiştirilerek kullanılabilmesi becerisini kazandırmak dersin hedefleri arasındadır. Meyve sebze sanayinde sıklıkla kullanılan sterilizasyon, dondurma, kurutma, konsantrasyon gibi işlemlerin işlenecek ürüne özel olarak tekniklerinin seçilmesi ve bu işleme uygun alet ekipmanın tanıtılması hedeflenmektedir.
Dersin İçeriği
Meyve sebze ürünlerinin üretim teknolojilerinin mühendislik temeline ve etiğine dayalı olarak açıklanması, öğrencilere meyve sebze üretimini tasarlayabilme ve yorum getirebilme özelliklerinin kazandırılması.
Dersin Amacı
1. Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M., 2001. Meyve Ve Sebzelerin Bileşimi Ve Soğukta Depolanmaları, Gıda Teknolojisi Derneği
2. Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., 2001. Meyve Suyu Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği.
3. Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Özkan, M., 2001. Meyve Ve SEbze İşleme Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği.