Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Belkis Tekgüler *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Bailey’s Industrial Oil and Fat Products. D.Swern, 1982, Jhon Wiley and Sons, USA, Vol.1,2,3. Gümüşkesen, A.S., 1999. Bitkisel Yağ Teknolojisi. Asya Tıp Yayıncılık Ltd.Şti., İzmir. 182s. Kayahan, M., 2005. Yemeklik Yağ rafinasyon Teknolojisi. TMMOB GMO Kitaplar Serisi:10, Ankara. 199s. Başoğlu, F., 2012. Yemeklik Yağ Teknolojisi. Dora Yayıncılık. 3. Baskı. Bursa. 345 s.

Dersin İçeriği

lipid kimyası kavramları, yağlı tohumlar, yağ hammaddelerinin depolanması, zeytinyağı, ham yağ üretim teknikleri, rafine yağ üretim teknikleri, modifiye yağ üretim teknikleri, margarin üretim teknolojisi ve yağ analizleri

Dersin Amacı

lipid kimyasındaki kavramları, bitkisel yağ kaynaklarını ve bunlardan yağ üretim teknolojilerini, modifiye yağ üretim teknolojilerini tanıtmak, yağ kalite analizlerini kavratmak.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Lipidlerin önemi, lipidlerin sınıflandırılması Yağ laboratuvarı analizleri tanıtımı ve kurallar
2 Gliseritler, yağ asitleri, doğal antioksidanlar, renk maddeleri serbest yağ asitliği analizi
3 Lipidlerde bozulma tepkimeleri, önlenmesi peroksit sayısı analizi
4 Bitkisel yağ kaynakları, yağlı tohumların depolanması Ham yağ analizi
5 Yağlı tohumlarda kabuk kırma, öğütme, kavurma ve kondisyonlama Ham yağ analizi (devam)
6 Hidrolik ve ekspeller presler, solvent ekstraksiyon tekniği Kırılma indisinin belirlenmesi
7 Ham yağın depolanması, rafine yağ üretimi sabun miktarının belirlenmesi
8 Rafine yağın depolanması, ambalajlanması sabunlaşma sayısı analizi
9 ara sınav ara sınav
10 Zeytinyağı tanımı, sınıflandırılması, zeytin hasadı özgül ağırlık tayini
11 Zeytinyağı üretim teknikleri laboratuvar sınavı
12 Modifiye yağ üretim teknikleri (fraksiyone kristalizasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon) iyot sayısı analizi
13 Modifiye yağ üretim teknikleri (fraksiyone kristalizasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon)- devam Erime noktası tayini
14 Margarin üretimi margarinde analizler
15 Margarin üretimi-devam margarinde tuz tayini
16 yağ teknolojisi genel değerlendirme genel değerlendirme