Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Evren Prof. Dr. Hasan Temiz *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Evren, M. 2024. Gıda Güvenliği Sistemleri, Ders Notu Başoğlu, F., 2011. Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri. Dora Yayıncılık, İstanbul, 262 s. Artık, N., Şanlıer, N., Ceyhun Sezgin, A., 2017. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Detay Yayıncılık, İstanbul, 312 s. Baş,T., Oymak, M., 2007.ISO 9001 : 2000 Kalite Yönetim Sistemi, Seçkin Yayıncılık.

Dersin İçeriği

Gıda güvenliği ve kalite ile ilişkili temel kavramlar, kalite güvence sistemleri, bir gıda firmasında ISO 22000 ve HACCP sistemlerinin kurulması aşamaları, HACCP sisteminin öngereksinim programları, GHP, GMP, gıda işletmelerinde HACCP sisteminin uygulanması aşamaları, ilgili dokümantasyon ve kayıt sistemleri, ISO 22000 ve HACCP sistemlerinin bir gıda firmasında entegrasyonu, konuyla ilgili ulusal ve uluslararası standartlar ve gıda ile ilgili AB direktifleri.

Dersin Amacı

Bu derste; kalite yönetim sistemlerinin uygulama yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmıştır

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıda güvenliği ve kalite ile ilişkili temel kavramlar
2 Kalite güvence sistemleri
3 Kalite kavramı, Standart ve standardizasyon
4 Kalite yönetim sistemi modelleri
5 HACCP Kavramı, Tarihçesi, Uygulanması
6 ISO 9000 ve Tanıtımı
7 ISO 22000 Nedir, Uygulanması
8 Bir gıda firmasında HACCP sisteminin kurulması aşamaları
9 Ara sınav
10 Bir gıda firmasında ISO 22000 sisteminin kurulması aşamaları
11 HACCP sisteminin ön gereksinim programları
12 Kalite Yönetim Sistemleri ve Standardları Çevre Standardları
13 Üretimde Kalite Kontrolü Muayene ve Örnekleme
14 İş Sağlığı ve Güvenliği Standardları Gıda Güvenliği Standardları
15 Diğer Kalite Yönetim Sistemi Standartları