Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. İlkay Koca *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Prof. Dr. İlkay Koca

Dersin İçeriği

Ders anlatma, ödev sunumu, tartışma

Dersin Amacı

Gıda maddelerinin akış ve yapısal özellikleri, tozların ve partiküler katıların özelliklerinin ve gıdaların fiziksel özelliklerini ölçmek için kullanılan metodların incelenmesi ve uygulaması

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıdaların başlıca fiziksel özellikleri Şekil: Önemi ve ölçümü Fiziksel ölçüm metotları
2 Boyut: Önemi, ölçüm teknikleri boyut ölçümü
3 Katılarda hacim ölçüm yöntemleri katılarda hacim ölçümü
4 Sıvılarda yoğunluk ölçüm teknikleri Dansimetre ile ölçüm
5 Katılarda yoğunluk belirleme teknikleri Piknometre ile ölçüm
6 Büzüşme: önemi ve uygulaması büzüşmenin belirlenmesi
7 Porozite: Önemi ve ölçüm teknikleri Genel değerlendirme
8 Renk: tanımı, ölçüm teknikleri Renk ölçümü
9 Arasınav
10 Su aktivitesi: tanımı, ölçüm teknikleri Su aktivitesi ölçümü
11 Tekstür: Tanımı ve Ölçümü Tekstür analizer ile ölçüm
12 Gıdaların reolojik özellikleri Viskozite ölçümü
13 Gıdaların dielektrik özellikleri Laboratuvar sınavı
14 Gıdanın Termal özellikleri DSC'nin tanıtımı
15 Yarıyıl sonu sınavı SEM, TEM, Rehidrasyon Rehidrasyon testi