Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Belkis Tekgüler *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Gıda güvenliğini düzenleyen yasalar, yönetmelikler ve idari hüküm veya kararlar ile ülkemizde uygulama alanları, gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemlerine dair yönetmelik, gıda hijyeni yönetmeliği, hayvansal gıdalar için özel hijyen kuralları yönetmeliği, Türk gıda kodeksi yönetmelik ve tebliğleri, gıda ve yemin resmi kontrollerine dair yönetmelik, hayvansal gıdaların resmi kontrollerine ilişkin özel kuralları belirleyen yönetmelik, ISO, Kodeks Alimentarius, AB Mevzuatında Gıda.

Dersin İçeriği

gıda teknolojisi konularının gözden geçirilmesi

Dersin Amacı

Gıda güvenliğini düzenleyen yasalar, Türk Gıda Kodeksi, yönetmelikler ve idari hüküm veya kararlar ile ülkemizde uygulama alanları hakkında bilgi sahibi olmak ve gıda mühendisliği alanındaki mevzuat uygulamalarını kavratmak.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Hukukun temel kavramları, Gıda hukuku ve gıda mevzuatı
2 Türkiye'de gıda mevzuatı
3 Gıda kontrolu için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu
4 Gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanması
5 Kodeks Alimentarius, Türk Gıda Kodeksi yönetmeliği
6 Gıda kontrol laboratuvarlarının kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasların belirlenmesine dair yönetmelik
7 Hayvansal gıdalar için özel hijyen kuralları yönetmeliği
8 Gıda etiketleme yönetmeliği ve gıda katkı maddeleri yönetmeliği
9 Ara sınav
10 Gıda ile temas eden madde ve malzemeler yönetmeliği
11 Gıda tebliğleri: Distile alkollü içkiler tebliği, ekmek ve çeşitleri tebliği, siyah çay tebliği, meyve suyu tebliği
12 Ürün tebliğleri: yemeklik zeytinyağı ve pirina tebliği, bitki adı ile anılan yağlar tebliği, alkolsüz içecekler tebliği, bebek mamaları tebliği, buğday unu tebliği, şeker tebliği
13 Taze et ve hazırlanmış et karışımları tebliği, yumurta tebliği, kakao ve kakao ürünleri tebliği
14 Dünyada ve Türkiye’de standardizasyon uygulamaları, ISO, Kodex Alimentarius
15 Dünyada ve Türkiye’de standardizasyon uygulamaları, ISO, Kodex Alimentarius- devam
16 genel değerlendirme