Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Nebahat Şule Üstün *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Gıda muhafaza teknikleri konusunda temel bilgiler vermek, teknolojik uygulamalar hakkında bilgilendirmektir

Dersin İçeriği

Bu ders, gıdalarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalar, gıda muhafazasında yararlanılan temel ilkeler, gıda muhafaza yöntemleri, kontaminasyonun önlenmesi, mikroorganizmaların uzaklaştırılması, gıdaların kimyasal koruyucularla muhafazası, soğutma ve dondurma teknikleri, su aktivitesinin düşürülmesi, kontrollü ve modifiye atmosferde paketleme, gıda işleme ve muhafazada ısıl işlemler, gıdaların ışınlanması, kombine uygulamalar konularını içerir.

Dersin Amacı

Ünlütürk, A., Turantaş, F., 1998. Gıda Mikrobiyolojisi. Mengi Tan Basımevi. İzmir. Cemeroğlu, B., Acar, J., 1986. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın no:6. Ankara. Rahman, M. S., 2007. Handbook of Food Preservation, Second Edition, CRC Press Taylor & Francis Group. Zeuthen, P., Bogh-Sorensen, L., 2003. Food Preservation Techniques, CRC Press Woodhead Publishing Limited.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıda Muhafaza ilkelerine giriş
2 Kontaminasyonun önlenmesi, mikroorganizmaların uzaklaştırılması
3 Gıdaların kimyasal koruyucularla muhafazası
4 Soğukta muhafaza
5 Dondurarak muhafaza
6 Modifiye atmosferde ambalajlama
7 Kontrollü atmosferde muhafaza
8 Su aktivitesinin düşürülmesinde kullanılan yöntemler
9 Ara Sınav
10 Kurutmanın mikroorganizmalar ve kimyasal reaksiyonlar üzerindeki etkisi
11 Isıl işlemler (haşlama, pastörizasyon, sterilizasyon)
12 Gıda muhafazada yeni metotlar
13 Gıdaların ışınlanması
14 Gıda muhafazada kombine metodlar
15 Gıda muhafaza tekniklerinin karşılaştırılması