Dersin İçeriği
Bu ders, gıdalarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalar, gıda muhafazasında yararlanılan temel ilkeler, gıda muhafaza yöntemleri, kontaminasyonun önlenmesi, mikroorganizmaların uzaklaştırılması, gıdaların kimyasal koruyucularla muhafazası, soğutma ve dondurma teknikleri, su aktivitesinin düşürülmesi, kontrollü ve modifiye atmosferde paketleme, gıda işleme ve muhafazada ısıl işlemler, gıdaların ışınlanması, kombine uygulamalar konularını içerir.
Dersin Amacı
Ünlütürk, A., Turantaş, F., 1998. Gıda Mikrobiyolojisi. Mengi Tan Basımevi. İzmir.
Cemeroğlu, B., Acar, J., 1986. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın no:6. Ankara.
Rahman, M. S., 2007. Handbook of Food Preservation, Second Edition, CRC Press Taylor & Francis Group.
Zeuthen, P., Bogh-Sorensen, L., 2003. Food Preservation Techniques, CRC Press Woodhead Publishing Limited.