Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Belkis Tekgüler *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

— Baysal, A., 2004. Beslenme (yenilenmiş, 10. baskı). Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. 520 s. Saldamlı, İ., 2007. Gıda Kimyası (Tıpkı basım, 3. baskı). Hacettepe Üni. yayınları, Ankara. 587 s. Eğitimciler İçin Eğitim Rehberi Beslenme Modülleri, T.C. Sağlık Bakanlığı, Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Yayın No.: 722 ISBN: 978-975590-238-8, Ankara, 2008. ( http://sbu.saglik.gov.tr/ekutuphane/kitaplar/t9.pdf)

Dersin İçeriği

— Giriş, Beslenmenin önemi, tarihi gelişmeler, Dünya ve Türkiye'de beslenme durumu. Beslenmede hücrenin rolü, Metabolizma ve Besinlerin görevleri Temel besin öğelerinin fonksiyonları; Karbonhidratlar, Besinsel Lifler, proteinler ve amino asitler, Lipidler ( Yağlar Ve Steroller ), Su, Enerji Metabolizması ve Bazal Metabolizma, Mineral Maddeler (Makro ve Mikro Elementler), Vitaminler, Besin Grupları, Fonksiyonel Gıdalar, Özel Durumlarda Beslenme ve Hassas Grupların Beslenmesi

Dersin Amacı

Beslenmenin önemi, doğru uygulamaları ve Gıda mühendisi olarak konu hakkında değerlendirme yapama imkanı oluşturmak.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Grş, Beslenmenn önem, tarh gelşmeler
2 Dünya ve Türkye'de beslenme durumu
3 Beslenmede hücrenn rolü
4 Metabolzma ve Besnlern vücuttak şlevler
5 Karbonhdratlar, Besnsel Lfler
6 Protenler ve amno astler, Lpdler ( Yağlar Ve Steroller )
7 Su, Mneral Madde (Makro ve Mkro Madensel Elementler)
8 Su, Mneral Madde (Makro ve Mkro Madensel Elementler)
9 ara snav
10 Enerj Metabolzması ve Bazal Metabolzma,
11 Vitaminler
12 Besn Grupları
13 Fonksyonel Gıdalar
14 Hassas Grupların Beslenmes (Çölyak, fenlketanür, laktoz ntolerans, dyabet)
15 Özel Durumlarda Beslenme (Gebe ve emzren kadınlarda beslenme, çocuklarda beslenme, yaşlı beslenmes)
16 Genel değerlendirme ve tartışma