Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ahmet Hilmi Çon Dr. Öğr. Üyesi Latife Betül Gül *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Çon A.H. 2022. Gıda Biyoteknolojisi Ders Notlu. (Basılmamış). Samsun. Arda, M. “Biyoteknoloji” Armoni Ltd. Şti. Basımevi, (1994) Telefoncu, A. “Biyoteknoloji” Ege Universitesi Basımevi, (1995) İzmir. Aran, N. 2010. Gıda Biyoteknolojisi. Nobel Yayın Dağıtım Tic. Ltd., Ankara. Öner C. 2003. Genetik Kavramlar (Çeviri), Palme Yayıncılık Ltd., Ankara. Stanbury, P.F., Whitaker, A., Hall, S.J.1995. Principles of Fermentation Technology. Elsevier Science Ltd., New York.

Dersin İçeriği

Biyoteknolojinin önemi ve tanımlanması, DNA ve RNA’nın yapısı ve fonksiyonları, suş geliştirme yöntemleri, kültür yöntemleri, biyoreaktörlerin özellikleri ve kullanımı ile ürün izolasyon ve saflaştırma yöntemleri hakkında bilgileri içermektedir

Dersin Amacı

Biyoteknoloji ve gıda endüstrisindeki uygulamaları hakkında genel bilgiler vermek. Biyoteknolojinin modern ve klasik yöntemleri ve araçları hakkında bilgilendirmek. Biyoteknoloji, biyoreaktör ve biyomühendisliğin temel kavramlarını-görüşlerini öğretmek.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Biyoteknolojinin önemi ve tanımlanması.
2 History of Biotechnology and Food Biotechnology
3 Genetik materyal tipleri; DNA ve RNA'nın yapısı
4 DNA'nın bazı özellikleri ve Genetik kod
5 Replikasyon, transkripsiyon, translasyon ve kontrolü
6 Biyoteknolojide suş geliştirme yöntemleri; Mutasyonlar ve mutajenler
7 Biyoteknolojide suş geliştirme yöntemleri; prokaryotlarda genetik rekombinasyonlar
8 Biyoteknolojide suş geliştirme yöntemleri; Moleküler klonlama
9 Arasınav
10 Moleküler klonlamada enzimler
11 Bioreaktörlerin yapısı
12 Bioreaktör tipleri ve kullanımı
13 Mikrobiyal gelişme prensipleri (kesikli ve sürekli kültürlerde) ve fermentasyon tipleri
14 Biyoteknolojik ürünlerin saflaştırılması
15 Genetiği değiştirilmiş gıdalar ve tüketici yaklaşımları