Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ahmet Hilmi Çon *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ders, projeksiyon cihazı kullanılarak yansıtılan sunum slaytı eşliğinde anlatılmaktadır. Ders soru-cevap ve güncel örneklemelerle işlenmektedir.

Dersin İçeriği

Dersler örgün öğretim ile sınıfta işlenmektedir.

Dersin Amacı

Bu ders, gıda üretimi, satışı ve sunumu yapan işletmelerde hijyen ve sanitasyonu etkileyen faktörleri bilen, üretim prosesine ve üretilen ürüne uygun farklı temizlik ve dezenfeksiyon yöntemlerini seçebilen, uygulanan hijyen ve sanitasyon programının başarısını ölçerek gerekli çıkarımları yapabilen ve düzeltici faaliyetleri planlayabilen yetkinliği kazandırmayı amaçlamaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Hijyen ve sanitasyonun tanımı, gıda endüstrisindeki önemi Mikrobiyoloji Laboratuvarı ve çalışma kurallarının tanıtılmas
2 Gıdaların biyolojik kontaminasyon kaynakları ve önlenmesi Mikrobiyolojik analiz için besiyeri hazırlanması
3 Gıdaların fiziksel ve kimyasal kontaminasyon kaynakları ve önlenmesi Çalışanların ellerinden ekim yapma
4 Gıda kontaminantlarının sağlık riskleri Çalışanların elbiselerinden ekim yapma
5 Temizlik ve temizlik maddeleri Kritik kontrol noktalarından mikrobiyolojik örnek alma yöntemleri
6 Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar Kritik kontrol noktalarının mikrobiyolojik kontrolu
7 Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları İşletme havasından örnekleme ve ekim yapma
8 Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları Laboratuvar tezgahından örnekleme ve ekim yapma
9 Arasınav
10 Personel hijyeni Dezenfektanların etkinliğinin ölçülmesi
11 Alet-ekipman hijyeni Antibiyotiklerin etkinliğinin belirlenmesi
12 Gıda endüstrisinde kullanılan suyun özellikleri ve dezenfeksiyonu Temizlik maddelerinin antimikrobiyal etkinliğinin ölçülmesi
13 Böcekler, kemiriciler ve bunlarla mücadele Gıdalarda antibiyotik varlığının belirlenmesi
14 Hijyen ve sanitasyon ile ilgili yasal düzenlemeler Genel değerlendirme
15 Hijyen ve sanitasyon ile ilgili yasal düzenlemeler ve etik Laboratuvar sınavı