Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Nebahat Şule Üstün *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Meyve suyu konsantresi üretimi, aroma ayırma, meyve sularının ısıl işlemleri, konservelerde sterilizasyon normunun saptanması, pastörizasyon ve sterilizasyon uygulamaları, meyve ve sebzelerin kurutulmaları gibi termal yöntemler hakkında bilgileri içermektedir.

Dersin İçeriği

Meyve sebze ürünlerindeki tüm patojen mikroorganizmaları öldürmek, mikroorganizmaların ısı etkisiyle faaliyetlerini engellemek ve sürekli bir dayanıklılık kazandırmak amacıyla ısıl işlem uygulamaları, alet ve ekipmanları hakkında bilgilendirmek

Dersin Amacı

1) Acar, J., Gökmen,V. 2005. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt 1 ve Cilt 2. Hacettepe Üniversitesi Yayınları. 2) Cemeroğlu, B., Karadeniz, F. 2001. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:25, Ankara. 384. 3) Luh, B.S., Woodroof, J.G. 1975. Commercial Fruit Processing. Avi Publishing Co. Westport Connecticut. 710p. 4) Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Özkan, M., 2001. Meyve Ve Sebze İşleme Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği. <br />5) Cemeroğlu, B., 2010. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Ankara. 586.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Meyve Suyu Konsantrelerinin Üretimi
2 Konsantrasyon Yöntemleri
3 Evaporatör tipleri
4 Aroma Ayırma ve Aroma Tutucular
5 Meyve Sularının Sterilizasyonu
6 Şişelemede Isıl İşlem Uygulamaları
7 Çeşitli Tip Ambalajlara Sterilizasyon Uygulamaları
8 Ara Sınav
9 Aseptik Ambalajlama Teknolojisinde Isıl İşlem Sistemleri
10 Konserve Üretiminde Isıl İşlem Koşullarının Hesaplanması
11 Pastörizatörler ve Sterilizatörler
12 Teneke Kutulardaki Konservelerin Sterilizasyonu
13 Cam Kavanozlardaki Konservelerin Sterilizasyonu
14 Kurutma Sistemleri
15 Meyve ve Sebzelerin Kurutulmaları