Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Hakan Özcan Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Özdoğan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Güneş enerjisi ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları ile ilişkisi. Güneşin hareketi, güneş geometrisi ve güneş açıları ve benzeri temel bilgiler. Radyasyon çeşitleri, yeryüzünde düz ve eğimli yüzeylere gelen toplam güneş radyasyonu ile ilgili hesaplamalar. Havalı ve sıvılı güneş kolektörleri çeşitleri, çalışma sistemleri (direk ve indirek sistemler, doğal ve zorlanmış sistemler, vakum tüplü ve ısı borulu sistemler), özellikleri, bağlantı şekilleri (paralel ve seri bağlantı) ve verimleri. Güneş enerjisi sistemlerinin mevcut sistemlerle ilişkilendirilmesi. Çeşitli güneş enerjisi uygulamaları (güneş bacası, güneş havuzu, güneş pilleri, güneş enerjili yüzme havuzu sistemleri, güneş enerjisi ile ısıtma vs.). Isıtma ve sıcak su hazırlama sistemleri için gerekli güneş kolektör alanı, boru çapı ve pompa kapasitesinin hesaplanması ve güneş enerjisi sistemleri ile ilgili tasarımlar.

Dersin İçeriği

Ders teorik üç saat olarak işlenmektedir. Dersler sınıfta tahta ve projeksiyon cihazı kullanılarak işlenmaktedir. Öğrencilerin ders materyallerine daha rahat ulaşabilmeleri amacıyla classroom da sanal sınıf açılmaktadır. Açılan sanal sınıfta ders notları ve proje çalışması ile ilgili materyaller paylaşılmaktadır. Bölüm sonlarında problem çözümleri yapılarak öğrencilerin konuyu daha pekiştirmeleri sağlanmaktadır. Ders kapsamında, başarı notuna %40 etki edecek, sorumlu öğretim üyesi ile etkileşim halinde proje çalışması yapılmaktadır. Proje çalışması kapsamında her öğrenciye farklı proje konusu verilmektedir. Öğrencilerden, proje çalışmaları için öğrencilerle paylaşılan rapor yazım kurallarına ve bilimsel rapor yazım esaslarına göre rapor hazırlamaları istenmektedir. Öğrenciler hazırlamış oldukları projeleri PowerPoint sunusu şeklinde sözlü olarak sunmaktadır. Verilen proje çalışmaları sayesinde öğrencilerin araştırma, mühendislik tasarım, bilimsel rapor hazırlama ve sunum becerilerinin geliştirmeleri amaçlanmaktadır.

Dersin Amacı

Öğrencilerin güneş enerjisi, güneş enerjisinin farklı kullanım yöntemleri ve güneş enerjisi hesaplamaları ile ilgili bilgi ve becerilere sahip olmaları amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Temel Kavramlar, Güneşin Yapısal Özellikler
2 Güneş Işınımı: Elektromanyetik Spektrum, Foton Kavramı, Güneş Açıları
3 Güneş Açıları, Toplam Güneş Işınımı
4 Yatay ve eğimli yüzeylere düşen ışımanın hesaplanması.
5 Güneş enerjisi, güneş enerjisi teknolojileri ve kullanım alanları.
6 Güneş enerjisi, güneş enerjisi teknolojileri ve kullanım alanları.
7 Güneş Enerjisi ile Su Isıtma Sistemleri ve Projelendirilmesi
8 Güneş Enerjisi ile Su Isıtma Sistemleri ve Projelendirilmesi
9 Güneş enerjisi ile soğutma
10
11 Güneş enerjisinin depolanması
12 Güneş enerjisinden elektrik üretimi
13 Güneş enerjisinden elektrik üretimi
14 Güneş enerjisinden elektrik üretimi