Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Fatmagül Kale Özçelik *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. AKILLIOĞLU, Tekin: İnsan Hakları -I- Kavram, Kaynaklar ve Koruma Sistemleri, 3. Baskı, Ankara 2019, Yetkin Yayınları. 2. ALTIPARMAK, Kerem: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları ve İzlenmesi, 1. Baskı, İstanbul 2023, On İki Levha Yayıncılık. 3. AYBAY, Rona - Demirhan Burak ÇELİK: İnsan Hakları Hukuku, 6. Baskı, İstanbul 2023, Der Kitabevi. 4. DOĞRU, Osman - Atilla NALBANT: İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi 1. Cilt, İstanbul 2016, Legal Yayıncılık. 5. DOĞRU, Osman - Atilla NALBANT: İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi 2. Cilt, İstanbul 2016, Legal Yayıncılık. 6. GEMALMAZ, Mehmet Semih: Açıklamalı, İçtihatlı, Ulusalüstü İnsan Hakları Usul Hukuku Mevzuatı 2. Kitap, İstanbul 2006, Legal Yayıncılık. 7. GEMALMAZ, Mehmet Semih: Ulusalüstü İnsan Hakları Hukuku Belgeleri I. Cilt, İstanbul 2011, Legal Yayıncılık. 8. GÖZÜBÜYÜK, Şeref - Feyyaz GÖLCÜKLÜ - Abdurrahman SAYGILI: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Uygulaması, 12. Bası, Ankara 2019, Turhan Kitabevi. 9. HARRIS - O’BOYLE & WARBRICK: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Hukuku, İstanbul 2022, On İki Levha Yayıncılık. 10. İNCEOĞLU, Sibel: İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ve Anayasa, 3. Baskı, İstanbul 2013, Beta Yayınları. 11. KALE ÖZÇELİK, Fatmagül – Kadircan Berkay ÇAKIRALP: İnsan Hakları Hukuku Mevzuatı, Ankara 2024, Adalet Yayınevi. 12. SALİHPAŞAOĞLU, Yaşar: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Yargılamada Kullandığı Yöntem, İlke ve Usuller, 3. Baskı, Ankara 2024, Adalet Yayınevi.

Dersin İçeriği

Avrupa Konseyi sistemi içinde AİHM'nin yeri, AİHS'nin hazırlanışı ve sistemi, korunan hak ve özgürlükler, korumanın temel ilkeleri, hakların sınırlandırılma rejimi, AİHM'nin kullandığı temel kavramlar ve yorum yöntemleri ile idari ve yargısal yapısı, AİHM’ye başvuru usûlü, başvurunun kabul edilebilirlik kriterleri, AİHM’nin karar çeşitleri, kararların hukuki niteliği ve infaz süreci, AİHM’nin bazı temel içtihatları.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, bölgesel insan hakları koruma mekanizmalarından biri olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Sözleşme’nin yargı mercii olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hakkında kısaca bilgi vermektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dersin tanıtılması.
2 Egemen devletler modeli nedir? Egemenlik nasıl doğmuş ve uluslararasılaşmıştır?
3 İnsan hakları ve insan onuru kavramları nedir?
4 AİHS sisteminin kuruluşu ve temel yapısı nasıldır? Sözleşme’nin ulusal hukuktaki değeri nedir?
5 Mahkemenin yapısı ve işleyişi nasıldır?
6 Mahkemenin yapısı ve işleyişi nasıldır?
7 AİHM’ye başvuru usulü nedir? Başvuruların kabul edilebilirlik ölçütleri nelerdir?
8 AİHM’ye başvuru usulü nedir? Başvuruların kabul edilebilirlik ölçütleri nelerdir?
9 AİHM’nin yargılama süreci nasıldır? Mahkeme’nin kullandığı temel kavramlar ve yorum yöntemleri nelerdir?
10 AİHM’nin yargılama süreci nasıldır? Mahkeme’nin kullandığı temel kavramlar ve yorum yöntemleri nelerdir?
11 Olağanüstü yönetim usullerinde askıya alma rejimi nasıl uygulanır?Hakkın ve yetkinin kötüye kullanılması yasağı nedir?
12 Olağanüstü yönetim usullerinde askıya alma rejimi nasıl uygulanır?
13 Mahkeme’nin karar çeşitleri ile kararlarının hukuki etkisi nedir? Kararlar nasıl infaz edilir?
14 Anayasa Mahkemesine başvuru ile AİHM’ye başvuru arasındaki ilişki nedir? AİHM kararlarının Türk hukukuna etkisi nasıldır?
15 Vaka analizleri.
16 Genel değerlendirme.