Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Habip Muruz Prof. Dr. Mehmet Akif Yörük Prof. Dr. Mustafa Salman Prof. Dr. İsmail Kaya Prof. Dr. Zehra Selçuk *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Coşkun, B., Şeker, E., İnal, F. (2000) Yemler ve Teknolojisi, Konya, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayın Ünitesi. Ensminger, M.E., Oldfield, J.E., Heinemann, W.W. (1990). Feeds and nutrition. 2.Ed. USA, The ensminger publishing company. Değerlendirme

Dersin İçeriği

Yemlerin tanımı ve sınıflandırılması, yemlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri, yem işleme teknikleri (öğütme, peletleme, ekstrüzyon vb.), yem katkı maddeleri, yem mikrobiyolojisi, mikotoksinler ve önlenmesi, yem hijyeni ve güvenliği, yem saklama yöntemleri, yem analiz yöntemleri, yem kalite kontrolü, yem üretim teknolojileri, yem mevzuatı.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, hayvan beslemede kullanılan yemlerin sınıflandırılması, özellikleri, işlenme teknikleri, yem katkı maddeleri, yem hijyeni, yem kaynaklı tehlikeler ve yem teknolojileri hakkında temel bilgileri kazandırmaktır. Öğrencilerin yem hijyeni ve güvenliği açısından riskleri tanımlayabilmesi ve uygun koruma yöntemlerini öğrenmesi hedeflenmektedir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Yem maddelerinin bileşenleri, sınıflandırılması ve yem kalitesi Yem maddelerinin bileşenleri, sınıflandırılması ve yem kalitesi
2 Yemlerin sindirilme derecesi, enerji ve protein değerlendirme sistemleri Yemlerin sindirilme derecesi, enerji ve protein değerlendirme sistemleri
3 Yemlerin değerliliğini etkileyen faktörler Yemlerin değerliliğini etkileyen faktörler
4 Yem analizleri, Weende, Deterjan analiz sistemleri Yem analizleri, Weende, Deterjan analiz sistemleri
5 Kaba yemler, sınıflandırılması, yeşil yemler (çayır ve mera, kültür yeşil yem bitkileri, diğer yeşil yemler) Kaba yemler, sınıflandırılması, yeşil yemler (çayır ve mera, kültür yeşil yem bitkileri, diğer yeşil yemler)
6 Kuru otlar, silaj yemleri Kuru otlar, silaj yemleri
7 Kök ve yumru yemler, dolgu maddesince zengin yemler Kök ve yumru yemler, dolgu maddesince zengin yemler
8 Konsantre yemler, buğdaygil ve baklagil tane yemleri Konsantre yemler, buğdaygil ve baklagil tane yemleri
9 Endüstri yan ürünleri (değirmencilik, nişasta, şeker, fermentasyon endüstrisi yan ürünleri, yağ endüstrisi yan ürünleri Ara sınav Endüstri yan ürünleri (değirmencilik, nişasta, şeker, fermentasyon endüstrisi yan ürünleri, yağ endüstrisi yan ürünleri
10 Yemlik yağlar, hayvansal kökenli yemler, Alternatif yem maddeleri, Yemlik yağlar, hayvansal kökenli yemler, Alternatif yem maddeleri,
11 Mineral yemler, Yem katkı maddeleri Mineral yemler, Yem katkı maddeleri
12 Yem güvenliği Yem güvenliği
13 Yem üretim sektöründeki yasalar ve düzenlemeler, Yem üretim sektöründeki yasalar ve düzenlemeler,
14 Yem işleme, üretim teknolojileri Yem işleme, üretim teknolojileri
15 Hayvan beslemede biyoteknoloji Hayvan beslemede biyoteknoloji