Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. İrfan Topal Öğr. Gör. Efsun Kevser Kaya *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Akar, A. (2015). Türk dili tarihi. İstanbul: Ötüken Neşriyat. Aksan, D. (2009). Her yönüyle dil. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları. Aksan, D. (2020). Türkçeye Yansıyan Türk Kültürü. Ankara: Bilgi Yayınevi. Banarlı, Nihad Sâmi. (2009). Türkçenin Sırları. İstanbul: Kubbealtı Neşriyât. Caferoğlu, A. (1984). Türk dili tarihi I-II. İstanbul: Enderun Yayınları. Coşkun, M. V. (2016). Türkçenin ses bilgisi. Bilge Kültür Sanat. Efendioğlu, S. ve İşcan, A. (2010). Türkçe Ses Bilgisi Öğretiminde Ses Olaylarının Sınıflandırılması. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 43, 121-143. Ercilasun, A. B. (1992). Türk dünyası üzerine incelemeler. Ankara: Akçağ Yayınları. Ercilasun, A. B. (1997). Atatürk’ün Türk Diline Verdiği Önem ve Türk Dilinin Korunması Çabaları. Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, S: 552, 483-492. Ercilasun, A. B. (2007). Türk dili tarihi. Ankara: Akçağ Yayınları. Ergin, M. (2009). Türk dil bilgisi. İstanbul: Bayrak Basım Yayım Tanıtım. Ergin, M. (2009). Orhun Abideleri. İstanbul: Boğaziçi Yayınları. Korkmaz, Z. (2009). Türkiye Türkçesi grameri, Şekil bilgisi. Türk Dil Kurumu Yayınları. Ruhlen, M. (2012). Dilin Kökeni: Geçmişe ve Geleceğe Bakış. (A. B. Ercilasun, Çev.) Dil Araştırmaları, 10, 167-182. Şen, S. (2016). Eski uygur türkçesi dersleri. İstanbul: Kesit Yayınları. Tekin, T. (2020). Orhon yazıtları. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları. Ulutaş, İ., Aydar, H. (2010). Dilin Kökeni: Kur’an-ı Kerim ve Diğer Kutsal Kitaplara Göre Dil Olgusu. Journal of Turkish Studies, 5(4), 679-696. Yaman, E. (2016). Türkçenin Güncel Söz Varlığı, Millî Eğitim, 210, 85-91.

Dersin İçeriği

Yoktur

Dersin Amacı

Dersi Veren Öğretim Elemanı Yardımcısı yoktur.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 1. hafta Vurgu ve vurgu türleri, Etkili dinleme, etkili konuşma, Retorik İyi bir konuşmanın özellikleri. Konuşmayı iyi ve başarılı yapan unsurların açıklanması. Etkili dinlemenin öneminin tespiti. Vurgu türlerinin açıklanması.
2 2. hafta Yazılı anlatım ve sözlü anlatım, yazılı kompozisyon türleri Yazılı anlatım ve sözlü anlatımın farkları, türleri, alt başlıkları. Nesnel ve öznel anlatım türleri. Resmî kompozisyon türlerinin (özgeçmiş, ilan, dilekçe) açıklanması. Edebî kompozisyon türlerinin (masal, şiir, destan, tiyatro, hikâye, roman) açıklanması.
3 3. hafta Yazılı kompozisyon türleri Düşünceye dayalı kompozisyon türlerinin (fıkra, anı, gezi yazısı, günlük, mektup, eleştiri, biyografi, otobiyografi, makale, röportaj, bildiri, deneme) açıklanması.
4 4. hafta Sözlü kompozisyon türleri-I Sözlü kompozisyon türlerinin (forum, tartışma, nutuk, açık oturum, seminer, sempozyum, panel, münazara, konferans) açıklanması.
5 5. hafta Sözlü kompozisyon türleri-II Sözlü kompozisyon türlerinin (forum, tartışma, nutuk, açık oturum, seminer, sempozyum, panel, münazara, konferans) açıklanması.
6 6. hafta Kelime grupları Kelime gruplarının açıklanması ve örnekler verilmesi.
7 7. hafta Akademik dil ve yazının özellikleri Akademik yazının ne olduğunun açıklanması. Akademik yazılarda tanım, kavram ve verilerden yararlanma yöntemleri.
8 8. hafta Bilimsel yazılarda dikkat edilecek etik ilkeler ve kütüphane kullanımı Etik kavramının ve bilimsel yazılardaki etik algısının öneminin açıklanması. Etik dışı yazılardaki temel sorunlar. Akademik yayın yapmanın ilk basamağı olan veri bulma bağlamında kütüphane kullanımının önemi.
9 9. hafta ARA SINAVLAR
10 10. hafta Makalenin Biçimsel özellikleri-I Makalenin en genel hatlarıyla öğrenciye tanıtılması. Hangi konuların makale olabileceğinin tartışılması.
11 11. hafta Makalelerin Biçimsel Özellikleri-II Makalelerde mutlaka bulunması gereken ve isteğe bağlı olarak bulunabilecek bölümlerin açıklanması. Özet ve Giriş bölümleri hakkında bilgi verilmesi. Örnek makaleler üzerinde biçim ve içerik incelemeleri yapılması.
12 12. hafta Dipnot ve Kaynakça Atıf yapmanın önemi ve gereklilikleri. İntihal kavramının açıklanması. Kaynakça yazarken kullanılması gereken APA sisteminin açıklanması. Örnek makaleler üzerinde biçim ve içerik incelemeleri yapılması.
13 13. hafta Örnek makale incelemeleri Örnek makaleler üzerinde biçim ve içerik incelemeleri yapılması.
14 14. hafta Özet ve Kaynakça yazma alıştırmaları Özet ve kaynakça bölümlerinin öğrenilen bilgiler ışığında uygulamasının yaptırılması.
15 15. hafta Makale yazma uygulaması Öğrencilerin kendi belirleyecekleri bir konuda akademik yazı, makale taslağı yazma uygulaması yapmaları.
16 16. hafta GENEL SINAVLAR