Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Mehrıban Mikayilova Dr. Öğr. Üyesi Kader Keskin Öğr. Gör. Şermin Demirtaş Prof. Dr. Fatih Us *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Şahinler, O., Kızıl, F., (2006). Mimarlıkta Teknik Resim, İstanbul: YEM Yayınları Farrelly, L. (2011). Mimarlığın Temelleri, İstanbul: Literatür Yayınları Pancarcı, A., Öcal, E.M., Yapı Teknik Resmi Cilt:1, Birsen Yayınevi, İstanbul, 2006. Pancarcı, A., Öcal, E.M., Yapı Teknik Resmi Cilt:II, Birsen Yayınevi, İstanbul, 2006. Francis D.K.Ching, İç Mekan Tasarimi / Resimli, YEM Yayınevi, 2008 Francis D.K.Ching, Mimarlik Biçim, Mekân Ve Düzen, YEM Yayınevi, 2007. Francis D.K.Ching, Mimarlik Ve Sanatta Yaratici Bir Süreç: Çizim, YEM Yayınevi, 2006. Soman, S., Basic technical drawing : instructors resource guide, New York : Glencoe, 1999. İnceoğlu, N., Düşünme ve Anlatım Aracı Olarak Eskizler, Helikon Yayınları, 1995 Şevket, B., Teknik resim problemleri, M.Savcı. İstanbul : Birsen, 1980. Özcan, Ş., Uygulamalı Tasarı Geometri 1, Gül Yayınevi, Ankara, 1986. Özcan, Ş., Uygulamalı Tasarı Geometri 2, Gül Yayınevi, Ankara, 1986. Hasol, Doğan. (1993). Mimarlık ve Yapı Terimleri Sözlüğü: Türkçe-İngilizce-Fransızca. Yapı Endüstri Merkezi. Lasean, Paul. (1989). Graphic Thinking for Architects and Designers. New York: Van Nostrand Reinhold. Manual of Graphic Techniques: Medium and Methods, V: 1, 2, 3. (1980). New York: Butterworth Architecture. McGarry, Richard. (1991). Scale Elements for Design Elevations. New York: Van Nostrand Reinhold.

Dersin İçeriği

Çoğunlukla, ortografik ve paralel izdüşüm tekniklerine -iki ve üç boyutlu izdüşüm yöntemleri, ölçek, çizim normları, serbest el eskizler, sanatsal ifade gibi- aşinalık sağlanarak geleneksel yöntemlere odaklanılmaktadır ve alternatif yaklaşımlar araştırmaya da teşvik verilmektedir.

Dersin Amacı

Ana hedefi, temel teknikleri tanıtmak ve tasarım fikirlerini ifade edebilen araç ve yöntemlerle çalışabilmek üzere becerileri geliştirmektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dersin amacı, malzemelerin tanıtımı ve kullanımı, antet anlatımı, serbest el çizim teknikleri anlatımı Serbest el çizgi çalışmaları.
2 Alfabe anlatımı. Çizim teknikleri, serbest el çizim teknikleri anlatımı. Çizgi kalınlıkları ve türlerinin, basit maket yapım tekniklerinin anlatımı. Alfabe çalışması.Teknik çizgi çalışmaları.
3 İzdüşüm düzlemlerinin ve epürün tanımı. İzometrik perspektif, görünüş çıkarmanın kuralları. Geometrik formların kompozisyonlarının görünüş ve izometrik çizimleri.
4 İzdüşüm düzlemlerinin ve epürün tanımı. İzometrik perspektif, görünüş çıkarmanın kuralları. Geometrik formların kompozisyonlarının görünüş ve izometrik çizimleri.
5 İzdüşüm düzlemlerinin ve epürün tanımı. İzometrik perspektif, görünüş çıkarmanın kuralları Geometrik formların kompozisyonlarının görünüş ve izometrik çizimleri
6 Lineer (tek kaçışlı) perspektif tanıtımı Geometrik formların tek kaçışlı perspektif çizimleri.
7 Lineer (çift kaçışlı) perspektif çizim kuralları Geometrik formların çift kaçışlı perspektif çizimleri.
8 Konuların tekrarı. Tek ve çift kaçışlı perspektif. Geometrik formların farklı kompozisyonlarının tek ve çift kaçışlı perspektif çizimleri
9 Ara Sınav
10 Gölge, Tarama teknikleri( Gölgeleme ve Doku) Geometrik formların taranması. İki ve üç boyutlu geometrik formların gölgelenmesi.
11 Mimari projenin 1/100 ölçekte ortografik çizimleri (plan, kesit, görünüşler). Ölçek kavramının verilmesi. Maket yapım teknikleri. Basit konut maketi yapımı, örnek proje çizimi.
12 Mekan bileşenleri anlatımı: kapı ve pencerelerin ortografik çizimleri. Ölçek :1/100 Örnek projenin görünüş, kesit ve plan çizimleri. Ölçek 1/100
13 Plan ve kesitte tefrişlerin ortografik çizimleri Ö:1/100 Örnek projenin görünüş, kesit ve plan çizimleri. Ölçek 1/100
14 Konuların tekrarı. Örnek projenin görünüş, kesit ve plan çizimleri. Ölçek 1/100
15 Konuların tekrarı Final sınava hazırlık. Görünüş, kesit, plan çizimleri. Merkezi perspektif çizimleri. Ölçek 1/100.