Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Metin Eker *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1) Karasar, N., (2009), Bilimsel Araştırma Yöntemi, Nobel Kitap Dağıtım, Ankara. 2) Türkdoğan, O., (1989) Bilimsel Değerlendirme ve Araştırma Metodolojisi, MEB Yayınları, Ankara. 3) Mciverlopes, M.D., (2006), Knowing Art, Springer, New York. 4) Charles Harrison, C., Wood, P., (1992), Art in Theory 1900-1990, Blackwell Publishers, Oxford. Seyidoğlu, H., (2009), Bilimsel Araştırma ve Yazma El Kitabı, Güzem Can Yayınları, İstanbul.

Dersin İçeriği

Bu derste başta, genel bir sanat tarihi akış çizgisini takip ederek Türk, İslam, Bizans ve Avrupa sanatına dair kavram ve terimlere değinilecektir. Daha sonraki haftalarda ise, modern ve postmodern dönemlerde gelişen ve günümüz çağdaş sanatına yön veren güncel sanat kavramları ve terimleri örnek sanatçı, eser ve olaylar üzerinden anlatılarak öğrencilere aktarılacaktır.

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere, sanatın üretilmesi, galerilerde ve medyalarda kitlelerle paylaşılıp tüketilmesi süreçlerinde önemli rol oynayan ve bir resim bölümü öğrencisinin mutlaka bilmesi gereken temel sanat kavramlarını içeren genel bir sanat terminolojisinin aktarılması amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Genel Sanat Terminolojisi dersinin kapsam ve içeriğine ilişkin bilgilendirmeler yapılır.
2 Sanatın genel tanımı, amacı ve işlevi tartışılarak aynı ekolojik kapsamda değerlendirilebilecek terimler üzerinde tespitler gerçekleştirilir.
3 Sanat kavramının ortaya çıkışı ve uğradığı değişim genel bir sanat tarihi akış çizgisi çerçevesinde anlatılır.
4 Rönesanstan başlayarak modern dönem sanat anlayışına değin geçen sürede sanatın üretim ve tüketim ilişkilerinde yaşanan değişimler ve ortaya çıkan yeni kavramlar, terimler, olgular örnek sanatçılar, eserler, olaylar üzerinden incelenip tartışılır.
5 Rönesanstan başlayarak modern dönem sanat anlayışına değin geçen sürede sanatın üretim ve tüketim ilişkilerinde yaşanan değişimler ve ortaya çıkan yeni kavramlar, terimler, olgular örnek sanatçılar, eserler, olaylar üzerinden incelenip tartışılır.
6 Rönesanstan başlayarak modern dönem sanat anlayışına değin geçen sürede sanatın üretim ve tüketim ilişkilerinde yaşanan değişimler ve ortaya çıkan yeni kavramlar, terimler, olgular örnek sanatçılar, eserler, olaylar üzerinden incelenip tartışılır.Rönesanstan başlayarak modern dönem sanat anlayışına değin geçen sürede sanatın üretim ve tüketim ilişkilerinde yaşanan değişimler ve ortaya çıkan yeni kavramlar, terimler, olgular örnek sanatçılar, eserler, olaylar üzerinden incelenip tartışılır.
7 Modern dönemden post-modern döneme sanatın anlamında, üretim biçimlerinde, sanat nesnesinin niteliğinde, sanatın farklı alanlarla kurduğu kültürel ilişkilerde yaşanan büyük değişimin getirdiği yeni kavramlar, terimler ve olgular örnek sanatçılar, eserler, olaylar üzerinden incelenip tartışılır.
8 Modern dönemden post-modern döneme sanatın anlamında, üretim biçimlerinde, sanat nesnesinin niteliğinde, sanatın farklı alanlarla kurduğu kültürel ilişkilerde yaşanan büyük değişimin getirdiği yeni kavramlar, terimler ve olgular örnek sanatçılar, eserler, olaylar üzerinden incelenip tartışılır.
9 Ara Sınav
10 Modern ve Post-modern dönemlerin getirdiği yeni kavram ve terimler perspektifinde günümüz çağdaş sanatının değerlendirilmesi.
11 Modern ve Post-modern dönemlerin getirdiği yeni kavram ve terimler perspektifinde günümüz çağdaş sanatının değerlendirilmesi.
12 Dijital devrim: Bilim ve sanatın birbirine yakınlaşması, disiplinlerarası sanatın doğuşu, sanatın üretim ve tüketim ilişkilerinde ortaya çıkan yeni kavramlar ve terimler.
13 Dijital devrim: Bilim ve sanatın birbirine yakınlaşması, disiplinlerarası sanatın doğuşu, sanatın üretim ve tüketim ilişkilerinde ortaya çıkan yeni kavramlar ve terimler.
14 Dönemin genel bir değerlendirmesi yapılır ve öğrencilere bu dersteki kazanımlarıyla gelecek dönemlerdeki atölye dersleri arasında nasıl bir bağ kuracakları aktarılır
15 Genel Değerlendirme
16 Genel Değerlendirme