Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Gülten Arslantürk *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Bu ders, cinsiyet, toplumsal cinsiyet, toplumsal cinsiyet rolleri, hegemonik erkeklik gibi temel kavramların yanı sıra toplumsal cinsiyetin geleneksel ve yeni medyadaki temsillerinin çözümlemesini içermektedir.

Dersin İçeriği

Connell, R. W. (1998). Toplumsal Cinsiyet ve İktidar: Toplum, Kişi ve Cinsel Politika (Çev. C. Soydemir). İstanbul: Ayrıntı. Yavuz, Ş (Ed.). (2016). Toplumsal Cinsiyet ve Medya Temsilleri. İstanbul: Heyamola. Erdoğan, İ. (Ed.) (2011). Medyada Hegemonik Erkek(lik) ve Temsil. İstanbul: Kalkedon. Baştürk, E. ve Erdem, B. N. (2019). Dijital Medya ve Toplumsal Cinsiyet. Konya: Literatürk Academia. Çakır, S. (2014). Feminizm: Ataerkil İktidarın Eleştirisi. H. B. Örs. (Ed.). 19. Yüzyıldan 20. Yüzyıla Modern Siyasal İdeolojiler(415-475). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi. S. Sancar (Ed.). (2011). Birkaç Arpa Boyu: 21. Yüzyıla Girerken Türkiye’de Feminist Çalışmalar. İstanbul: Koç Üniversitesi. Sancar, S. (2013). Erkeklik: İmkansız İktidar: Ailede, Piyasada ve Sokakta Erkekler. İstanbul: Metis. Berktay, F. (2015). Tarihin Cinsiyeti. İstanbul: Metis. Altınay, A. G. (Der.). (2016). Vatan, Millet, Kadınlar. İstanbul: İletişim. İnceoğlu, Y. ve Kar, A. (2016). Kadın ve Bedeni: Dişillik, Güzellik ve Şiddet Sarmalında. İstanbul: Ayrıntı. Bozok, M. (2009). Feminizmin Erkekler Cephesindeki Yankısı: Erkekler ve Erkeklik Üzerine İncelemeler. Cogito, 58, 269-284. Atay, T. (2004). Erkeklik En Çok Erkeği Ezer. Toplum ve Bilim, 11-30. Cengiz, K., Tol, U. U. ve Küçükural, Ö. (2004). Hegemonik Erkekliğin Peşinden. Toplum ve Bilim, 101, 50-70. Doğu Batı Dergisi. (2012-2013). Toplumsal Cinsiyet-I, 63. Doğu Batı Dergisi. (2013). Toplumsal Cinsiyet-II, 64.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrencilere toplumsal cinsiyete ilişkin temel kavramlar ve kuramsal yaklaşımlar hakkında temel bilgileri vermek ve bu bilgiler ışığında öğrencilerin, toplumsal cinsiyetin medyadaki temsilini çeşitli örnekler üzerinden çözümlemelerini sağlamaktır. .

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavramları arasındaki farklılıklar. Toplumsal cinsiyet rolleri, toplumsal cinsiyet temelli ayrımcalıklar üzerine genel tartışmalar
2 Feminizmin tarihsel gelişimi
3 Türkiye'de feminist hareketlerin gelişimi
4 Kitle iletişim alanında feminist çalışmaların tarihsel gelişimi
5 Erkeklik çalışmalarının tarihsel gelişimi ve hegemonik erkeklik kavramı
6 Medyada erkeklik temsilleri
7 Eril iktidar ilişkileri ve bedenin sosyo-kültürel inşası
8
9 Toplumsal cinsiyet perspektifinden medyada beden temsilleri
10 Toplumsal cinsiyet ve milliyetçilik
11 Medyada toplumsal cinsiyet ve milliyetçilik temsilleri
12 Kadın, emek, istihdam
13 Medyada kadın istihdamıKadın, emek, istihdam
14 Dijital medya ve toplumsal cinsiyet
15 Dijital medya ve toplumsal cinsiyet