Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Dr. Bahtınur Taşcı *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Besin kontrolü ve mevzuatla ilgili kavramlar (mevzuat, kanun, tüzük, yönetmelik, tebliğ ve standart kavramlarının tanımları), ülkemizde besinlerle ilgili yasal durum ve düzenlemeler, besinlerin üretimi, işlenmesi, depolanması, ambalajlanması aşamalarındaki yasal uygulamalar, besin kontrolünün tüketici ve halk sağlığı açısından önemi, 5996 sayılı Kanun, Türk Gıda kodeksi Yönetmeliği,Diğer yönetmelikler ve tebliğler, ISO 22000 ve HACCP sistemlerinin uygulama ilkeleri Besinlerle ilgili Avrupa Birliği mevzuatları hakkında bilgi verilir.

Dersin İçeriği

Gıda Kontrolü ve Mevzuatı Kitabı (Prof. Dr. Nevzat ARTIK Prof. Dr. Nevin ŞANLIER Doç. Dr. Aybuke CEYHUN SEZGİN) T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINI NO: 1955 https://www.tarimorman.gov.tr/ https://www.mevzuat.gov.tr/

Dersin Amacı

Besin kontrolü ve mevzuatla ilgili kavramlar (mevzuat, kanun, tüzük, yönetmelik, tebliğ ve standart kavramlarının tanımları), ülkemizde besinlerle ilgili yasal durum ve düzenlemeler, besinlerin üretimi, işlenmesi, depolanması, ambalajlanması aşamalarındaki yasal uygulamalar, besin kontrolünün tüketici ve halk sağlığı açısından önemi, 5996 sayılı Kanun, Türk Gıda kodeksi Yönetmeliği,Diğer yönetmelikler ve tebliğler, ISO 22000 ve HACCP sistemlerinin uygulama ilkeleri Besinlerle ilgili Avrupa Birliği mevzuatları hakkında bilgi verilir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 GIDA KONTROLÜ VE MEVZUATINA GİRİŞ
2 GIDA GÜVENLİĞİ KAVRAMI VE DÜNYA, AB ÜLKELERİ İLE TÜRKİYE’DE GIDA GÜVENLİĞİNİN GENEL DURUMU
3 BESİN KONTROLÜNÜN TARİHSEL GELİŞİMİ, MEVZUAT, KANUN, TÜZÜK, YÖNETMELİK, TEBLİĞ VE STANDART KAVRAMLARININ TANIMI
4 5996 SAYILI KANUN VE GIDA DENETİMİ
5 COĞRAFİ İŞARET KAVRAMI
6 TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA ETİKETLEME VE TÜKETİCİLERİ BİLGİLENDİRME YÖNETMELİĞİ SAYI : 29960 (MÜKERRER)
7 TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEMELERE DAİR YÖNETMELİK VE TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA KATKI MADDELERİ YÖNETMELİĞİ
8 ARA SINAV
9 TÜRK GIDA KODEKSİ MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER YÖNETMELİĞİ VE GIDA KONTROL LABORATUVARLARI YÖNETMELİĞİ
10 TÜRK GIDA KODEKSİ YEMEKLİK ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA TEBLİĞİ, TÜRK GIDA KODEKSİ BİTKİ ADI İLE ANILAN YAĞLAR TEBLİĞİ, TÜRK GIDA KODEKSİ ALKOLSÜZ İÇECEKLER TEBLİĞİ, TÜRK GIDA KODEKSİ BEBEK VE KÜÇÜK ÇOCUKLARA YÖNELİK GIDALAR İLE VÜCUT AĞIRLIĞI KONTROLÜ İÇİN DİYETİN YERİNİ ALAN GIDALAR YÖNETMELİĞİ, TÜRK GIDA KODEKSİ BUĞDAY UNU TEBLİĞİ, TÜRK GIDA KODEKSİ ŞEKER TEBLİĞİ
11 TÜRK GIDA KODEKSİ ET, HAZIRLANMIŞ ET KARIŞIMLARI VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ TÜRK GIDA KODEKSİ YUMURTA TEBLİĞİ, TÜRK GIDA KODEKSİ KAKAO VE ÇİKOLATA ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ, TÜRK GIDA KODEKSİ ÖZEL BESLENME AMAÇLI GIDALAR TEBLİĞİ, TÜRK GIDA KODEKSİ Sporcu Gıdaları Tebliği, ÇİĞ SÜTÜN ARZINA DAİR TEBLİĞ
12 TÜRK GIDA KODEKSİ EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ - TÜRK GIDA KODEKSİ BEBEK VE KÜÇÜK ÇOCUK EK GIDALARI TEBLİĞİ, TÜRK GIDA KODEKSİ SİYAH ÇAY TEBLİĞİ
13 TÜRK GIDA KODEKSİ MEYVE SUYU VE BENZERİ ÜRÜNLER TEBLİĞİ TÜRK GIDA KODEKSİ BEBEK FORMÜLLERİ VE DEVAM FORMÜLLERİ TEBLİĞİ, TÜRK GIDA KODEKSİ BAL TEBLİĞİ, TÜRK GIDA KODEKSİ SALÇA VE BENZERİ ÜRÜNLER TEBLİĞİ
14 Besin güvenliğini bozan etmenler
15 ISO 22000 ve HACCP sistemlerinin uygulama ilkeleri
16 Final sınavı