Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Özgür Çadırcı Dr. Öğr. Üyesi Umut Aykut Arş. Gör. Dr. Gül Eda Kılınç *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Kalite Duyusal analizler ve beslenme açısından besinlerde yer alan daha spesifik alt birimler hakkında bilgi vermek ve bunların kimyasal olarak yapı ve reaksiyonları hakkında bilgi vermek

Dersin İçeriği

Belitz, HD., Grosch, W. Food Chemistry. Springer-Verlag Berlin Heidelberg-Germany, 1999. Fennema OR. Food Chemisrty. Third Ed. Marcel Dekker, INC. New York, 1996 Saldamlı, İ. 1998. Gıda Kimyası

Dersin Amacı

Besinlerin duyusal olarak objektif ve sübjektif yöntemlerle değerlendirilmesinin öğretilmesi. Besinin işlem görmesiyle dokusunda oluşan değişimlerin irdelenmesi ve bu değişimleri gözlemeye yönelik pratik uygulamaların yapılması. Fonksiyonel besinler ve bileşiklerin sağlık üzerindeki etkilerinin güncel yayınlarla tartışılması

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Besin Kimyası ve Analizleri Giriş Giriş
2 Kalite Bome aerometresi ile tuz ölçümü
3 Kalite Alkolimetre ile alkol ölçümü
4 Şeker analiz yöntemleri Gıdalarda şeker analizi
5 Kalite Gıdalarda şeker analizi
6 Duyusal analizler Gıdalarda yağ tayini
7 Duyusal analizler Gıdalarda yağ tayini
8 Besinlerdeki doğal toksik maddeler ve kontaminanatlar Gıdalarda kül tayini
9 Vize
10 Besinlerdeki fenolik bileşikler ve doğal renk maddeleri Gıdalarda protein tayini
11 Besinlerde bulunan lezzet bileşenleri Gıdalarda protein tayini
12 Fonsiyonel besinler, Prebiyotik, Probiyotik ve Simbiyotikler Gıdalarda renk ölçümü
13 Genetik Modifiye Besinler Gıdalarda tekstür analizleri
14 İleri besin analiz yöntemleri, enstrümantal analizler Gıdalarda HPLC GC ve Spekktrofotometrik analizler
15 Genel tekrar Gıdalarda HPLC GC ve Spekktrofotometrik analizler
16 Genel tekrar Gıdalarda HPLC GC ve Spekktrofotometrik analizler