Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Umut Aykut *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Anlatım, Soru-cevap, Tartışma, Ödev

Dersin İçeriği

Öztan, A., 2003. Et Bilimi ve Teknolojisi. Gıda Mühendisleri Odası Yayınları, Yayın No:1. Ankara Gökalp, H. Y., Kaya, M. ve Zorba, Ö., 2002. Et Ürünleri İşleme Mühendisliği. Atatürk Üniversitesi Yayınları No:786. Erzurum Gülyavuz, H. ve Ünlüsayın, M., 1999. Su ürünleri işleme teknolojisi. Süleyman Demirel Üniversitesi. Su Ürünleri Fak. Ders Kitabı. Aberle, E. D., Forrest, J. C., Gerrard, D. E., Hedrick, H. B., Judge, M. D., Merkel, R. A., 2001. Principles of Meat Science. Kendall/Hunt Publishing. England.

Dersin Amacı

Et teknolojisi dersi, kasın ete dönüşümü süresince oluşan değişimleri ve bu değişimlerin etin özellikleri üzerine etkisini, farklı et ürünleri işleme tekniklerinin, üretimlerde kullanılan katkıların, alet ve ekipmanların fonksiyonlarının ve depolama koşullarının öğrenilmesini amaçlamaktadır

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Etin kimyasal kompozisyonu ve besleyici değeri
2 Kas dokunun yapısı, kas tipleri ve fonksiyonları
3 Et Proteinleri, bağ doku yapılanması Kas kasılması mekanizması
4 Ölüm sonrası değişimler Kasın ete dönüşümü, DFD, PSE etler
5 Et Kalitesi tanımı, taze et kalite özellikleri ve etkileyen faktörler
6 Etin fonksiyonel özellikleri
7 Etin soğukta saklanması, dondurulması ve çözündürülmesi
8 Et teknolojisinde kullanılan katkılar, materyaller, alet ve ekipmanlar
9 Vize
10 Fermente et ürünleri üretim teknikleri, karşılaşılabilecek problemler ve çözümleri
11 Fermente et ürünleri üretim teknikleri, karşılaşılabilecek problemler ve çözümleri
12 Et mikrobiyolojisi ve etin paketlenmesi
13 Kanatlı etleri teknolojisi
14 Su ürünleri teknolojisi
15 Genel tekrar
16 Genel tekrar