Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Bahtınur Taşcı *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Lipidlerin genel yapısı, Bitkisel Yağların Sınıflandırılması,Yağlı tohumların depolanması ve ön işlemler, Yağ ekstraksiyon yöntemleri,Ham yağ rafinasyon işlemi, Zeytinyağı üretim teknolojisi, Ayçiçek Yağ teknolojisi Margarin üretim teknolojisi

Dersin İçeriği

1. Fikri Başoğlu, 2012. Yemeklik Yağ Teknolojisi. Dora Yayıncılık. 2. Sebahattin Nas, Hüsnü Yusuf Gökalp, 2017.Bitkisel Yağ Teknolojisi, Sidas Yayıncılık 3. Muammer Kayahan 2005. Yemeklik Yağ Rafinasyon Teknolojisi, TMMOB.

Dersin Amacı

Bitkisel yağların temel kimyasal yapısı, bitkisel yağ kaynakları ve yağ üretim teknolojilerini anlamaya ilişkin bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Lipidlerin genel yapısı ve önemi
2 Lipidlerin sınıflandırılması
3 Yağ asitleri ve özellikleri
4 Lipidlerde bozulma
5 Bitkisel Yağların Sınıflandırılması
6 Yağlı tohumların depolanması ve ön işlemler
7 Yağ ekstraksiyon yöntemleri
8 Ara Sınav
9 Ham yağ rafinasyon işlemi
10 Zeytin yağı tanımı ve sınıflandırılması
11 Zeytinyağı üretim teknolojisi
12 Ayçiçek Yağ teknolojisi
13 Margarin üretim teknolojisi
14 Bitkisel yağlarda kalite kontrol yöntemleri
15 Genel Tekrar
16 Final Sınavı