Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Hasan Çelik *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

- Beyazova, U. ve Şahin, F. (2007). Çocuk İstismarı ve İhmaline Yaklaşımda Hastane Çocuk Koruma Birimleri - Derleme, Türk Pediatri Arşivi, 42 (11).<br />- Duyan, V. (2003). Hastaların Karşılaştığı Sorunlar ve Çözümleri Odağında Tıbbi Sosyal Hizmet. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 25(4), 39-44.<br />- Duyan, V., Sayar Ö. Ö, Özbulut M. (2008). Sosyal Hizmeti Tanımak ve Anlamak, Öncü Basımevi, Ankara.<br />- Özden, S. A.; Özcan, E. (2017). Tıbbi Sosyal Hizmet. Nobel Yayınları. Ankara.<br /> , Tıbbi Sosyal Hizmet Uygulama Yönergesi. Erişim Adresi: https://dosyasb.saglik.gov.tr/Eklenti/1349,img071372pdf.pdf?0 Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği. Erişim Adresi: https://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=3.5.85319&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=yatakl%C4%B1%20tedav Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik. Erişim Adresi: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/05/20140522-14.htm

Dersin İçeriği

Sosyal Hizmet Nedir? Tıbbi Sosyal Hizmet Nedir? Sağlık Kurumlarında Sosyal Hizmetin Kapsamı ve Önemi, Tıbbî Sosyal Hizmetin Tarihsel Gelişimi, Birinci Basamak Sosyal Hizmet, Onkoloji Hastalarında Sosyal Hizmet, Diyaliz Hastalarında Sosyal Hizmet, Bağımlılık ve Sosyal Hizmet, Acil Servis Hizmetlerinde Sosyal Hizmet, Evde Bakım Uygulamalarında Sosyal Hizmet, Tıbbi Sosyal Hizmet ve Etik.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı öğrencilerin, sosyal hizmet mesleğini tanımaları ve sağlık kurumlarında ayaktan ya da yatarak tedavi alan engelli, kimsesiz, yoksul, sağlık güvencesiz, yaşlı, mülteci, sığınmacı, aile içi şiddet mağduru, vb. hastalar öncelikli olmak üzere sosyal hizmet müdahalesine ihtiyaç duyan tüm hastaların tedavi sürecinde yaşadıkları psiko-sosyal ve sosyo-ekonomik sorunlarının çözümlenmesi amacıyla tıbbi sosyal hizmet uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş ve Ders Tanıtım
2 Sosyal Hizmet ve Tıbbi Sosyal Hizmet
3 Sağlık Kurumlarında Sosyal Hizmetin Kapsamı ve Önemi
4 Tıbbi Sosyal Hizmetin Tarihsel Gelişimi
5 Birinci Basamak Sağlık Kurumlarında Sosyal Hizmet
6 Hastane Ortamında Sosyal Hizmet
7 Sağlık İletişiminde Sosyal Hizmetin Rolü
8 Onkoloji Hastalarında Sosyal Hizmet
9 ARA SINAV
10 Diyaliz Hastalarında Sosyal Hizmet
11 Bağımlılık ve Sosyal Hizmet
12 Acil Servis Hizmetlerinde Sosyal Hizmet
13 Evde Bakım Uygulamalarında Sosyal Hizmet
14 Bulaşıcı hastalıklarda sosyal hizmetler
15 Tartışma
16 FİNAL