Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Levent Bayram *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Kural, N., Polat, Z.: Sağlık Bilgisi ve İlk Yardım, Anadolu Ün. A.Ö.F.,Yayın no: 323, Eskişehir 1992. -Süzen, B. Sağlık Dili, Birol Basın Yayın Dağıtım Ve Ticaret A.Ş., İstanbul 2003

Dersin İçeriği

Sağlıklı olmanın kişisel ve toplumsal açıdan önemi, sağlığı etkileyen faktörler, koruyucu sağlık hizmetleri, tedavi edici sağlık hizmetleri, rehabilitasyon hizmetleri, enfeksiyonların genel özellikleri, kaynağından çıkış ve giriş yolları, taşınma, bulaşma ve korunma yolları, ülkemizde sıkça görülen ölümcül ve bulaşıcı hastalıkları tanıma ve korunma.

Dersin Amacı

Sağlıkla ilgili gelişmeleri takip etme, vücudun çeşitli organlarının bakımını yapabilme, ölümcül hastalıklardan korunma yollarını öğrenebilme.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dersin hedef, amaç ve öğrenci kazanımları. Sağlık Bilgisi ve İlkyardım dersinin tanımı ve önemi. İlkyardımın tanımı. Sağlık ve İlkyardım eğitiminin amacı yarar ve yöntemleri.
2 Derinin yapısını, işlevlerini, deriye zarar veren maddeler, hijyeni, banyolar, yüz, el, ayak saç, kulak, burun, boğaz, göz, ağız ve diş bakımı. Enfeksiyonun tanımınıi, enfeksiyon oluşumunda topluma ve canlıya bağlı faktörler.
3 Enfeksiyon hastalıklarının bulaşması ve salgın yapması. Enfeksiyon hastalıklarında tedavi ilkeleri. Enfeksiyon hastalıklarından grip, nezle, kabakulak, kızamık, suçiçeği hakkında teşhis, korunma, tedavi ve faydalı bilgiler. Enfeksiyon hastalıklarından epidemik menenjit, yılancık, kolera, kızamıkcık, kızıl, difteri, boğmaca, çocuk felci, kuduz, tetanoz, tifo, leptospiroz hakkında teşhis, korunma, tedavi ve faydalı bilgiler.
4 Enfeksiyon hastalıklarından, Brusella, Şarbon, Basilli Dizanteri, Amipli Dizanteri, Akut Viral Hepatitler, Tüberküloz, Tenya, Hidatik kist, Askariyaz, Enterobiyaz, Giyardiyaz, Dış parazitler, Sfiliz, Gonore, Aids hakkında teşhis, korunma, tedavi ve faydalı bilgiler. Enfeksiyon hastalıklarında beslenme. İlaç’ın tanımı, yapıları, tasnifini ve ilaçların uygulama yolları. İlaç tedavisi ve tedavi prensipleri. İlaç yan etkileri ve toksik etkileri.
5 Bağışıklığın nedir. Aşı nedir. Başlıca aşı tipleri. Aşı yapılamayacak durumlar. Ülkemizdeki aşılama takvimi. Aşılama esnasında dikkat edilecek hususlar. Aşı nakli ve nakilde dikkat edilecek hususlar. Ana ve çocuk sağlığını etkileyen faktörler. Ana ve çocuk ölümlerinin azaltılmasında alınması gereken önlemler. Aile planlamasının tanım ve önemi. Gebelik, doğum ve doğum kontrolü yöntemleri hakkındaki bazı bilgiler.
6 Kanın yapısı ve görevleri. Kan verme. Kan grupları. Rh faktörü. Suların kimyasal, bakteriyolojik ve biyolojik kirlenme sebepleri. Sağlıklı içme ve kullanma sularının özellikleri.
7 Kan basıncı ve vücut ısısı ölçümü. Tansiyon aleti kullanımı.
8 İlkyardım Girişimleri. İlkyardımın İlkeleri. 1)Kazazedenin güvenliğini sağlama. 2)Kazazedenin durumunu değerlendirme. 3)Acil yardım ekibine haber verme.
9 Ara Sınav
10 4) Canlandırma, yaşam kurtarma girişimine başlama. 5)Yaşamın devamlılığını sağlama. 6)Taşıma. (genel taşıma ilkeleri, sedye ile taşıma ve sedye yapımı)
11 Bir ilkyardım çantasında bulunması gereken malzemeler. Okullarda ve spor tesislerinde ilkyardım odası oluşturulması ve içinde bulunması gereken malzemeler.
12 Yaraların temizlenmesi.(pansuman) Pansuman malzemeleri ve kullanım amaçları. İlkyardım uygulaması olarak ön tedavi yöntemleri.
13 Burkulma, kırık ve çıkıklarda İlkyardım. Sargı, bandaj malzemeleri ve kullanım amaçları. Atel ve kullanım amaçları. (kol, bacak, el bileği, ayak bileği, parmak bölgelerinde) Zehirlenmelerde ilkyardım. Soğuk yaralanmalarında ilkyardım.
14 Suda boğulmalarda ilkyardım Burun kanamasında ilkyardım. Kulak yaralanmalarında ilkyardım. Böcek sokması, zehirli hayvan ve hayvan ısırıklarında ilkyardım. Histeri, hıçkırık, taşıt tutması, deniz tutmasında ilkyardım.
15 Yanıklarda ilkyardım. Güneş yanığında ilkyardım. Göz yaralanmalarında ilkyardım. Ağız yaralanmalarında ilkyardım. Gırtlağa alınan darbelerde ilkyardım. Bayılmalarda ilkyardım. Sara hastalığı krizinde ilkyardım. Şeker hastalığı komasında ilkyardım. Omurga yaralanmalarında ilkyardım ve taşıma, Kaburga kırıkları ve ilkyardım. Yıldırım ve elektrik çarpmasında ilkyardım. Trafik kazalarında ilkyardım ve araçtan çıkarma. Çocuklarda ve yetişkinlerde solunum yollarının yabancı cisimle tıkanmasında ilkyardım. İlköğretim okullarında Trafik ve İlkyardım dersi müfredatlarının incelenmesi.
16 Final Sınavı