Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Mutuk *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

- R.M. German,Toz Metalurjisi ve Parçacıklı Malzeme işlemleri,2007 2- Powder Metallurgy Science, R.M.German, 1994 3- Sintering Theory and Practice, R.M. German, John Wiley&Sons, 1996 4- ASM Handbook,Volume 7 ,Powder Metallurgy,1995 5- Introduction to Physical Metallurgy, H.Avner Sidney, 1974 6- A. Bakkaloğlu,Toz Metalurjisi ders notları, 2009 - İlgili araştırma makaleleri

Dersin İçeriği

Toz metalürjisinin adımları, toz üretimi; atomizasyon, üretim metalürjisi yöntemleri, yoğunlaştırma işlemleri, fiber üretimi, sıvı döndürme ve hadde dökümü, mekanik yöntemle toz hazırlama, tozların, ön işlemleri, toz testleri ve muayenesi, toz karıştırma ve harmanlama, presleme, enjeksiyon kalıplama, ön sinterleme, sinterleme, sıcak ve soğuk izostatik presleme, sekonder operasyonlar, yüksek yoğunluklu, toz ürünlerinin üretiminde kullanılan diğer yöntemler, toz metalürjisi ürünlerinin özellikleri, toz metalürjisi ürünlerinin dizaynı,toz metalürjisi ürünleri, toz sistemleri ve uygulamaları, toz metalürjisinin avantajları ve dezavantajları.

Dersin Amacı

Toz Metalurjisinin temel proseslerinden olan sinterleme ve yoğunlaştırma proseslerdeki teknolojik gelişmeleri üretim hızı, verimlilik, ürün kalitesi gibi faktörleri dikkate alarak incelemek/ Toz Metalurjisindeki temel bilgileri pekiştirmeyi sağlamak, günümüzde ve yakın gelecekte etkin olan ve yeni gelişmekte olan prosesleri tanıtmak / Sinterleme proseslerini ve sinterlemede karşılaşılacak problemleri tanıtmak/ Proses-mikroyapı-özellik arasındaki ilişkiyi kurmak ve malzeme performansını geliştirmek için gerekli mesleki bilgiyi kazandırmak/ Toz metalurjisinin yaygın endüstriyel uygulama alanlarını ve toz metalurjisi sektöründe karşılaşılan malzeme problemlerini tanımlama ve çözüm yollarını ortaya koymak./ Deneysel sonuçları analiz etme. / Son ürünlerde istenilen özelliklere (örneğin yoğunluk) ulaşmak için gerekli olan parametreleri incelemek.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Toz metalurjisinde temel prosesler. Metalsel tozların karakterizasyonu ve tozlarda mikroyapı kontrolü
2 Toz Üretim yöntemleri
3 Tam yoğuşlaştırma prosesleri ve presleme teknolojilerindeki gelişmeler
4 Katı Hal sinterleme
5 Sıvı Faz Sinterleme
6 Katı faz sinterlenmesinde mikroyapı ve proses ilişkisi
7 Ara Sınav
8 Sinterleme Çeşitleri
9 Sinterleme Çeşitleri
10 Toz metalurjisinin endüstriyel uygulamalarına çeşitli örnekler
11 Toz metalurjisinin endüstriyel uygulamalarına çeşitli örnekler
12 Proje Sunumu
13 Proje Sunumu