Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. İbrahim Erensoy *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Kuramsal ders anlatımı Vaka temelli öğrenme ve analiz Uygulamalı gösterimler (terapi teknikleri) Video ve ses kayıtları ile gözlem Grup tartışmaları ve interaktif katılım Klinik vaka sunumları Rol oynama / simülasyon etkinlikleri

Dersin İçeriği

Bu ders kapsamında motor konuşma bozukluklarının (dizartri ve konuşma apraksisi) klinik özellikleri, sınıflandırılması, nedenleri ve ayırıcı tanıları ele alınır. Motor konuşma bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılan standart testler, gözlem yöntemleri ve enstrümantel yaklaşımlar tanıtılır. Terapi sürecinde hedef belirleme, terapi teknikleri, bireye özgü müdahale planlarının oluşturulması ve terapi sürecinin izlenmesi konuları işlenir. Gelişimsel ve edinilmiş bozukluklar ile erişkin ve çocuk olgulara yönelik farklılıklar vurgulanır.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, motor konuşma bozukluklarının değerlendirilmesi ve terapi süreci hakkında öğrencilere teorik ve uygulamalı bilgi kazandırmaktır. Öğrencilerin, dizartri ve konuşma apraksisi gibi motor konuşma bozukluklarının ayırt edilmesi, uygun değerlendirme araçlarının kullanılması ve bireye özgü terapi planlarının oluşturulması konularında bilgi ve beceri edinmeleri hedeflenmektedir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Motor konuşma bozukluklarına giriş
2 Motor konuşma bozukluklarında değerlendirme