Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. İbrahim Erensoy *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Groher, M. E., & Crary, M. A. (2016). Dysphagia: Clinical Management in Adults and Children. Elsevier. Logemann, J. A. (1998). Evaluation and Treatment of Swallowing Disorders. Pro-Ed. Palmer, J. B., & Jaffe, D. M. (2009). Manual of Dysphagia Assessment in Adults. Türk Dil ve Konuşma Derneği yayınları ve ulusal disfaji kılavuzları Güncel bilimsel makaleler ve vaka raporları Ders slaytları, vaka örnekleri, video gözlem kayıtları, klinik değerlendirme formları

Dersin İçeriği

Bu ders; yutma fizyolojisi ve anatomisinin gözden geçirilmesi, yutma bozukluklarının nedenleri ve sınıflandırılması, değerlendirme yöntemleri (klinik değerlendirme, görüntüleme teknikleri, enstrümantal değerlendirme) ve terapi yaklaşımlarını kapsamaktadır. Edinilmiş ve gelişimsel yutma bozukluklarında kullanılan müdahale teknikleri, pediatrik ve erişkin hasta farklılıkları, beslenme ve diyet düzenlemeleri, multidisipliner ekip yaklaşımı ve etik konular ele alınır. Öğrencilerin vaka analizleri ve uygulama örnekleri ile klinik düşünme becerilerini geliştirmeleri hedeflenir.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrencilerin yutma bozukluklarının değerlendirilmesi ve terapisi konusunda bilgi ve beceri kazanmalarını sağlamaktır. Öğrencilerin normal yutma sürecini, yutma bozukluklarının nedenlerini ve türlerini tanıması, değerlendirme araçlarını kullanabilmesi ve bireye özgü terapi planları geliştirebilmesi hedeflenmektedir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Bir önceki öğrenmelerin gözden geçirilmesi
2 Yutma bozukluklarının klinik değerlendirmesi
3 Yutma bozukluklarının algısal değerlendirmesi
4 Yutma Bozukluklarının Aletsel Değerlendirmesi: Endoskopi